Siemens zmrazí investice v Británii, počká si na výsledek brexitu

Výroba listů větrné turbíny Siemens

Výroba listů větrné turbíny Siemens Zdroj: Siemens

Výroba větrných elektráren Siemens
Výroba větrných elektráren Siemens
Výroba větrných elektráren Siemens
Vizualizace továrny Siemensu v britském Hullu
4
Fotogalerie
Německý energetický koncern Siemens pozastaví všechny plánované investice do větrné energie ve Velké Británii. Firma chce počkat, až bude jasné, jakou podobu dostanou vztahy Británie s Evropskou unií. Závodu na výrobu větrných turbín v anglickém Hullu, který má otevřít příští rok, se investiční stopka netýká, píše britský deník The Guardian.

Siemens sice v Hullu otevře továrnu na výrobu listů a montáž větrných turbín, jinak jsou ale jeho plány na vývoz z Británie do Evropy v troskách, řekl deníku šéf britské pobočky Siemensu Jürgen Maier. Siemens jako jedna z mála soukromých firem otevřeně podporoval kampaň Remain za setrvání Británie v EU.

„Tyto plány byly teprve v počátku a předpokládám, že je pozastavíme, dokud nezjistíme, jaké jsou plány nové vlády, jak se budeme moci podílet na výzkumných programech EU, a dokud nebudou vyřešené problémy kolem cel a obchodu,“ řekl Maier.

OBRAZEM: Výroba větrných elektráren Siemens

EU je pro Siemens sice nepřímým, ale přesto významným zdrojem příjmů. Brusel například částkou 633 milionů eur podpořil výstavbu věrné farmy Beatrice ve Skotsku, která bude významným odběratelem turbín z Hullu.

Siemens se také nedávno dohodl s belgickou společností Rentel na servisu 42 jejích turbín v Severním moři. Ta na stavbu a údržbu větrných elektráren získala úvěr 300 milionů eur od Evropské investiční banky.

Podle deníku Hull Daily Mail tak není krátkodobá existence závodu ohrožena. Ve vzdálenější budoucnosti by ale německý koncern mohl upřednostnit výrobu v členské zemi EU, například v Dánsku, kde již větrné turbíny vyrábí.

Maier vyzval britskou vládu, aby začala vyjednávat s podnikateli v oblasti větrné energie předtím, než formálně požádá o vystoupení z EU. „Rozhodně nemůžeme čekat na to, až bude spuštěn článek 50. Lidé budou odkládat významná investiční rozhodnutí, a proto se musíme sejít co nejdříve, abychom věděli, jaké má vláda plány,“ řekl.