Škoda Auto obnovila výrobu v Česku. Poláci nedorazili, továrny pojedou na dvě třetiny výkonu

Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech

Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech Zdroj: ČTK

Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech
Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech
Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech
Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech
Škoda Auto restartuje výrobu ve svých českých závodech
10
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto bude po odstávce vyrábět na dvě směny místo standardních tří, noční směna odpadne. Auta začnou z výrobních linek sjíždět v příštích dnech, jejich montáž bude zahájena v úterý, řekl člen představenstva Bohdan Wojnar. Výrobu firma po odstávce kvůli koronaviru obnovilave všech třech svých výrobních závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí. Do Kvasin kvůli omezenému pohybu přes hranice nedorazili pracovníci z Polska.

Noční směna podle Wojnara nebude nejspíš další dva týdny, bude záležet na aktuální situaci, kterou vedení firmy pravidelně vyhodnocuje. Výroba v Kvasinách pojede asi na 50 procent kapacity, v Mladé Boleslavi bude situace lepší.

„Pojedeme pomaleji, než jsme zvyklí. Nepojedeme na tři směny, nepojedeme na plný výkon, budeme věnovat čas na dezinfekci a očištění pracovních pomůcek, je třeba zohlednit ve výkonu situaci, kterou máme,“ řekl Wojnar. „Budeme muset velice dbát na to, abychom skloubili zakázky, kterých ze začátku určitě nebude moc, s možnostmi, které mají dodavatelé. To budeme sledovat hodinu po hodině,“ dodal.

V Mladé Boleslavi podle něj není takový problém se zahraničními pracovníky jako v Kvasinách. Do Kvasin dojíždí zhruba 2500 pendlerů z Polska, nedorazila jich drtivá většina. „V Mladé Boleslavi je situace výrazně lepší, a není tím pádem tak limitující pro rozběh výroby,“ řekl Wojnar.

S rozjezdem výroby ve Škodě Auto začnou podle Wojnara vyrábět i dodavatelé. „Závislost na evropských automobilkách našich dodavatelů je velká, my víme, že po celé Evropě všichni výrobci měli takzvaný lock down. A taky víme, že v drtivé většině všichni na konci dubna budou nabíhat. S tím půjde ruku v ruce náběh dodavatelů,“ řekl člen představenstva.

Odhadované měsíční propady tržeb automobilek v Česku přesahují kvůli odstávkám výroby v době koronavirové epidemie 50 miliard korun. U dodavatelů se odhaduje pokles o 45 procent, tedy více než 17 miliard korun za měsíc, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Výroba osobních aut v Česku klesla v prvním čtvrtletí o 11 procent na 322 908 vozů. V březnu po propuknutí koronavirové epidemie klesla o 47 452 aut, tedy o více než 36 procent.

Škoda Auto loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut. Zaměstnává téměř 39 tisíc zaměstnanců, z toho v Česku téměř 34 tisíc lidí. Škoda Auto je v Česku stěžejní firmou, má subdodavatele z celé republiky. Podle Sdružení automobilového průmyslu představuje Škodovka pro mnoho českých dodavatelů pětinu až 30 procent jejich produkce, odstávka je tak značně zasáhla.