Skupině innogy vzrostl loni zisk, tržby klesly

Innogy

Innogy Zdroj: Innogy

Innogy
2
Fotogalerie

Energetické skupině innogy vzrostl loni v Česku meziročně zisk po zdanění o devět procent na 8,5 miliardy korun. Tržby naopak klesly o sedm procent na 43,9 miliardy korun. Loňské výsledky skupina, která je největším tuzemským distributorem plynu a do loňského října se jmenovala RWE, oznámila dnes.

"Hlavním efektem v případě poklesu tržeb bylo snižování ceny zemního plynu. V případě nárůstu zisku byla klíčová nižší průměrná teplota v zimních měsících, a tedy větší spotřeba. Loňský rok byl téměř o jeden stupeň chladnější než ten předloňský. Výraznější meziroční teplotní rozdíly pak byly patrné během topného období, především v lednu a následně v závěru loňského roku," uvedl finanční ředitel a místopředseda představenstva innogy ČR Thomas Merker.

Dále řekl, že v letošním roce skupina očekává ohledně hospodářských výsledků další pozitivní vývoj. Stejně jako loni podle něj pomůže počasí, uplynulou zimu označil za "konečně normální". Podotkl, že firma má po zimě v zásobnících 370 milionů metrů krychlových plynu. Celkem společnost provozuje v ČR podzemní zásobníky plynu o kapacitě 2,7 miliardy metrů krychlových.

Hospodaření skupiny podle Merkera v nejbližších letech ukončení devizových intervencí ze strany České národní banky přímo neovlivní. Nepřímým způsobem spotřebu a distribuci plynu může ovlivnit pouze to, kolik budou vyrábět a exportovat průmyslové podniky.

Skupina loni v Česku investovala 4,7 miliardy korun, z toho do obnovy plynárenské soustavy 3,4 miliardy korun. Další stovky milionů směřovaly do modernizace podzemních zásobníků plynu a teplárenských provozů. Společnost loni mimo jiné rekonstruovala 254 kilometrů plynovodů a 92 regulačních stanic. Předloni činily investice skupiny 4,5 miliardy korun, meziroční růst tak činí tři procenta.

Firma dále uvedla, že loni se poprvé od otevření trhu v roce 2007 zvýšil počet zákazníků, kteří od ní odebírají zemní plyn a elektřinu. "Počet zákazníků, kteří od nás odebírají plyn, dosáhl téměř 1,4 milionu. Na trhu s elektřinou zajišťujeme dodávky proudu pro 340.000 zákazníků a patříme mezi nejúspěšnější alternativní dodavatele," řekl šéf obchodní společnosti innogy Energie Tomáš Varcop.

Skupina innogy zajišťuje v ČR dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků. Firma provozuje 65.000 kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a prodává přes šest milionů metrů krychlových stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic. Skupina zaměstnává 3800 lidí. Podíl innogy na distribuci plynu v ČR činí 86 procent.