Skupině Photon Energy se daří, znásobila zisk

Zdroj: Photon Energy

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy zvýšila za prvních devět měsíců letošního roku zisk před zdaněním na 96 milionů korun. Meziroční nárůst je více než 2,5 násobný, činí asi 60 milionů korun. Konsolidované tržby firmy proti stejnému období roku 2017 stouply o 23,9 procenta na 425,6 milionu korun. Vyplývá to z výsledků, které dnes společnost zveřejnila na svém webu.

„V mnohých oblastech našeho podnikání vidíme dynamiku a neustále se zaměřujeme na to, abychom našli každou příležitost lépe sloužit našim zákazníkům a zúčastněným stranám. Silné a předvídatelné cash flow a zdravá bilance nám umožňují finanční flexibilitu nezbytnou k podpoře tohoto úsilí a k uskutečňování investic, které budou i nadále podporovat růst,“ uvedl dnes generální ředitel firmy Georg Hotar.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo společnosti je v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost dosud postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 50 megawattů (MW). Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 220 MW, z toho skoro 100 MW v ČR.

Firma předloni vstoupila na alternativní trh pražské burzy. Její akcie jsou obchodovány na trhu Free Market, který není hlavním trhem burzy. V posledních týdnech Photon Energy oznámila, že její dceřiná společnost Photon Energy Solutions HU Kft. zahájila stavbu dvou solárních projektů v Maďarsku. Náklady na výstavbu osmi fotovoltaických elektráren u obce Almásfüzitö v blízkosti slovenských hranic a osmi fotovoltaických elektráren u města Tiszakécske mají dohromady činit přes 300 milionů korun.

„V závislosti na povětrnostních podmínkách budou elektrárny připojeny k rozvodné síti do konce roku,“ uvedl při oznámení zahájení stavby mluvčí Photon Energy Martin Kyslý. Firma dříve uvedla, že by ráda do roku 2020 v Maďarsku postavila 50 MW fotovoltaických elektráren pro dlouhodobé vlastnictví.

V loňském roce bylo v tuzemsku podle dat Energetického regulačního úřadu instalováno celkem 2069,5 MW zdrojů, které vyrábějí energii ze Slunce. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.