Spojené státy se brzy stanou největším těžařem ropy a kondenzátu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC:Attribution-Share Alike 3.0 Unported/Cipiota/wikimedia.org

Spojené státy mají nakročeno k tomu stát se největším světovým producentem ropy a plynového kondenzátu. USA se v jejich produkci nedávno dostaly na stejnou úroveň jako nynější světový lídr Saúdská Arábie. Arabskou zemi by mohly předstihnout ještě tento měsíc. Stalo by se tak poprvé od roku 1991.

Jak napsal na webu list Financial Times, americká produkce ropy a souvisejících kapalný látek jako ethan byla v červnu vyrovnaná s produkcí Saúdské Arábie. Znovu se tak stalo v srpnu, přičemž objem americké produkce podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) činil 11,5 milionu barelů denně. Americká produkce se přitom dál rozvíjí. Saúdskou Arábii by Spojené státy mohly předstihnout již tento nebo příští měsíc, napsal FT.

Prvenství v těžbě ropy a ultralehkého plynového kondenzátu už letos v létě Spojeným státům přiznala bankovní společnosti Bank of America. Podle ní se USA díky mohutným investicím do těžby břidlicových ložisek staly největším těžařem ropy a plynového kondenzátu už v letošním prvním čtvrtletí, čímž předstihly Rusko i Saúdskou Arábii. Bank of America přitom předpověděla, že prvenství už letos Americe zůstane.

Břidlicová revoluce

IEA loni v listopadu předpověděla, že Spojené státy předstihnou v produkci ropy Saúdskou Arábii a Rusko v roce 2015. Podobu amerického energetického sektoru změnila „břidlicová revoluce“, tedy prudký rozvoj těžby ropy a plynu z břidlicových ložisek, spolu s vývojem technologií hydraulického štěpení a horizontálních vrtů. Především v Texasu a v Severní Dakotě to umožnilo dobývání ropy z polí, které se dlouho považovalo za neefektivní.

Na předním postavení Ameriky v produkci ropy se podílí vyšší výroba kapalin oddělovaných od zemního plynu jako ethan a propan, které se často používají jako výchozí suroviny v petrochemickém průmyslu. V těžbě „černého zlata“ Spojené státy v srpnu dál zaostávaly za Saúdskou Arábií i za Ruskem, podotkl FT.