Spojené státy se dohodly s Mexikem na snížení těžby ropy

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump
4
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump v potvrdil, že Spojené státy pomohou Mexiku s plněním globálních škrtů v těžbě ropy. Páteční videokonference ministrů energetiky skupiny G20, od níž si Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) slibovala další omezení těžby o pět milionů barelů denně, ale podle návrhu komuniké konkrétní závazky ke snížení těžby nepřinesla, napsala agentura Bloomberg.

Mexiko blokovalo globální dohodu, na které se ve čtvrtek shodla OPEC a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem, protože bylo ochotné snížit svou těžbu pouze o 100 tisíc barelů denně (bpd) namísto požadovaných 350 tisíc barelů.

O zbylých 250 tisíc bpd tak dále sníží své dodávky na trh Washington, potvrdil Trump dřívější slova mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Zároveň americký prezident dodal, že od Mexika v budoucnu čeká nějakou formu odškodnění za svůj ústupek.

Skupina těžařů nazývaná OPEC+ se ve čtvrtek dohodla, že v květnu a červnu sníží těžbu o deset až 11 milionů barelů denně, což odpovídá zhruba deseti procentům celosvětové produkce. Proti se ale postavilo Mexiko, které chtěly ostatní státy přimět snížit jeho těžbu zprvu o 400 tisíc a posléze o 350 tisíc barelů denně.

Páteční videokonference ministrů energetiky G20, která se zabývala i situací na energetickém trhu po čtvrtečním jednání OPEC+, se zúčastnila také norská ministryně pro ropu a energetiku Tina Bruová. Norsko, které je největším producentem ropy v západní Evropě a není členským státem OPEC, naznačilo, že by bylo ochotné snížit svou těžbu, pokud se čtvrteční dohoda OPEC+ bude v praxi dodržovat.

Podle návrhu závěrečného komuniké videokonference G20 žádné další škrty nedohodla. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ale v pátek podle agentury Reuters v ruské státní televizi Rossija 24 řekl, že OPEC+ je v případě nutnosti připraven přijmout další opatření.

Ceny ropy klesly o téměř 30 procent kvůli koronavirové krizi a válce Ruska a Saúdské Arábie o podíl na trhu. Analytici se obávají, že dokonce ani obrovské snížení těžby ropy dohodnuté OPEC+ nebude stačit ke stabilizaci trhu s ropou.