Strnadova Czechoslovak Group koupila podíl ve francouzském výrobci autonomních vozidel

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad Zdroj: Michael Tomeš

Vozidlo Czechoslovak Group
2
Fotogalerie

Jedna z největších českých průmyslových skupin Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada vstupuje do segmentu autonomních vozidel. Holding se stal největším akcionářem ve francouzské společnosti Gaussin, oznámila CSG. Gaussin se specializuje na výrobu bezemisních a samořiditelných vozidel pro dopravu zboží v logistických areálech.    

Czechoslovak Group získala v Gaussinu více než dvacetiprocentní vlastnický podíl prostřednictvím akciové společnosti Tablon. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. „Naše skupina je aktivní v dopravním a automobilovém průmyslu. Investice do společnosti Gaussin skvěle zapadá do našeho portfolia,“ okomentoval novou akvizici Strnad. „Transakce naplňuje současné trendy v dopravě vedoucí ke zvýšení bezpečnosti a snížení ekologických dopadů,“ dodal.

Francouzská firma si od příchodu nového investora slibuje především to, že získá rozvojový kapitál na financování významných projektů pro své velké zákazníky. 

Gaussin je rodinnou firmou založenou Eugènem Gaussinem v roce 1880 v Héricourtu, kde má dodnes vývojový a výrobní areál. Zaměstnává 77 lidí a má dva výrobní závody ve Francii a licenční výrobu v Singapuru, Sydney a v Kataru. Mezi její přední klienty patří například Amazon, který si od ní loni v prosinci objednal 329 elektrických vysokozdvižných vozíků.  

S cennými papíry společnosti se obchoduje na pařížské burze Euronext. Za letošní rok však jejich hodnota oslabila o více než třicet procent na 2,24 eura za kus.

Průmyslový holding Czechoslovak Group se zaměřuje na strojírenství, automobilový, železniční, letecký a na obranný průmysl. Vlastní mimo jiné automobilku Tatra Trucks, výrobce malorážové munice Fiocchi či výrobce radarů Retia. V jeho podnicích pracuje přes 10 tisíc zaměstnanců. 

Kompletní hospodářské výsledky české skupiny za rok 2022 ještě nebyly zveřejněny, za loňské první pololetí nicméně holding dosáhl na rekordní čísla. Jeho tržby meziročně vzrostly o 94 procent na 13,8 miliardy korun a provozní zisk dokonce o 118 procent na 2,4 miliardy.