Supersporťáky dobouřily. Lamborghini končí se spalovacími motory, přechází na elektřinu

První elektrické Lamborghini se rýsuje.

První elektrické Lamborghini se rýsuje. Zdroj: Giorgi Tedoradze

Liberty Walk Lamborghini Aventador
Liberty Walk Lamborghini Aventador
Liberty Walk Lamborghini Aventador
Liberty Walk Lamborghini Aventador
Liberty Walk Lamborghini Aventador
40
Fotogalerie

Legendárního italského výrobce luxusních vozů Lamborghini čeká přelomový rok. Automobilka ze Sant’Agaty se podle prezidenta a generálního ředitele Stephana Winkelmanna rozloučí se spalovacími motory. Slavná značka se poté vydá k hybridním pohonům a dospěje k čistým elektromobilům. Vyčlenila na to 1,5 miliardy eur, zhruba 36,8 miliardy korun.

První plug-in hybridní vůz plánuje italská automobilka z koncernu Volkswagen představit už v příštím roce. Ve druhé polovině dekády by měl následovat elektromobil. Od roku 2025 chce společnost snížit své emise oxidu uhličitého o polovinu. Elektrifikaci vozů Lamborgini podle agentury Bloomberg štědře podporuje i koncern Volkswagen. 

Společnost nedávno představila rekordní loňské výsledky. Prodala 8405 vozů, z čehož více než pět tisíc připadalo na SUV model Urus. Celkové prodeje meziročně vzrostly o třináct procent.

Vývoj elektromobilu

Lamborghini nadále pracuje na finálním designu svého prvního vozu s elektrickým pohonem, uvádí Winkelmann. Přiznal, že myšlenky vedení se kloní ke čtyřdveřovému modelu vhodnému pro každodenní využití, aniž upřesnil, zda to bude SUV nebo vůz třídy gran turismo. V minulosti však ze Sant’Agaty zaznívaly hlasy, že to bude spíše elektrické GT, čímž by Lamborghini vzdalo hold svým počátkům nebo slavné espadě, čtyřmístnému GT vyráběnému v šedesátých a sedmdesátých letech.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa

Video placeholde
• Videohub

Elektromobil se každopádně podle dříve odhalených plánů stane čtvrtou modelovou řadou, neměl by tedy nahradit některý z dnešních modelů. Uveden má být někdy ve druhé polovině dekády.

První hybrid v příštím roce patrně bude nástupcem Aventadoru, který se už testuje. Zůstane mu vidlicový dvanáctiválec, avšak přibude elektromotor. V roce 2024 by měla debutovat hybridní náhrada za model Huracán, ten však zřejmě z desetiválce přezbrojí na elektrifikovaný osmiválec. Do roku 2024 by se hybridního pohonu měl dočkat také Urus, nebo už možná jeho nástupce.

Letos mimochodem Lamborghini připravuje čtyři novinky. Jednou z nich je facelift urusu, druhou terénní Huracán Sterrato. Zbývajícími by mohla být ostřejší varianta urusu a další derivát huracánu.