Tesla dodala ve druhém čtvrtletí mezikvartálně o 18 procent méně aut. Důvodem je Čína

Automobilka Tesla dodala ve druhém čtvrtletí o 17,9 procenta méně elektromobilů než v předcházejícím kvartálu.

Automobilka Tesla dodala ve druhém čtvrtletí o 17,9 procenta méně elektromobilů než v předcházejícím kvartálu. Zdroj: Reuters

Elon Musk, Tesla, Magazín Elektromobilita
Elon Musk, Tesla, Magazín Elektromobilita
TESLA Y, elektromobil, Magazín Elektromobilita
TESLA Y, elektromobil, Magazín Elektromobilita
TESLA Y, elektromobil, Magazín Elektromobilita
7
Fotogalerie

Automobilka Tesla dodala ve druhém čtvrtletí o 17,9 procenta méně elektromobilů než v předcházejícím kvartálu. Její výrobu a dodavatelské řetězce narušily protipandemické uzávěry v Číně. Největší výrobce elektromobilů na světě dnes uvedl, že období od dubna do června dodal 254 695 vozidel. Informovala o tom agentura Reuters.

Nárůst počtu nakažených v Číně donutil Teslu dočasně pozastavit výrobu ve své továrně v Šanghaji. Uzávěry dopadly také na čínské dodavatele automobilky.

Po uvolnění uzávěr Tesla v Šanghaji navyšuje kapacitu. V červnu automobilka vyrobila rekordní počet vozů.

Šéf podniku Elon Musk počátkem června v e-mailu manažerům Tesly napsal, že má mimořádně špatný pocit z vývoje ekonomiky a že bude zapotřebí snížit počet pracovních míst o deset procent.

Poptávka po vozech Tesla zůstává podle Muska silná. Přetrvávají však problémy v dodavatelském řetězci.

Tesla v červnu opět zvýšila ceny některých svých modelů ve Spojených státech a v Číně. Musk předtím varoval před výraznými inflačními tlaky v oblasti surovin a logistiky.

Od třetího čtvrtletí roku 2020 vykázala automobilka každé čtvrtletí rekordní dodávky. Pandemii covidu-19 a narušení dodavatelského řetězce zvládla lépe než většina automobilek.

Čína má zásadní podíl na rychlém nárůstu výroby vozů Tesla. Závod v Šanghaji vyrobil zhruba polovinu všech vozů dodaných společností v loňském roce.

Akcie výrobce elektromobilů se v letošním roce propadly o 35 procent, k čemuž přispěla Muskova navrhovaná akvizice společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba jeden bilion korun), uzávěry v Číně a ekonomická nejistota.