Audi vyzývá Teslu s modelem e-tron, chystá další elektromobily

Audi E-Tron

Audi E-Tron Zdroj: Auto.cz

Audi E-Tron
Audi E-Tron
Audi E-Tron
Audi E-Tron
Audi E-Tron
24
Fotogalerie

Velké plány v segmentu elektromobilů má automobilka Audi. Ta odhalila akumulátorový crossover e-tron, který má nabídnout výkon až 300 kW a na jedno nabití ujet více než 400 kilometrů, píše Bloomberg

O vyzyvatelích automobilky Tesla miliardáře Elona Muska jsme mohli v uplynulých letech číst poměrně často. Nyní se do „závodu“ s americkým výrobcem pouští i německý výrobce luxusních automobilů Audi z koncernu Volkswagen.

První kompletně elektronický vůz od společnosti Audi bude vyráběn v Bruselu a na americký trh se dostane ve druhém čtvrtletí roku 2019. Jeho pětimístná verze bude stát 75 tisíc dolarů a zájemci o něj budou moci získat daňové zvýhodnění ve výši 7500 dolarů. Automobilka představila svůj nejnovětší model na místě staré továrny Fordu v kalifornském Richmondu, který leží zhruba 35 kilometrů severně od Muskovy továrny.

„Audi bude vyrábět elektromobily a toto je náš první krok. Jsem přesvědčen, že máme zajímavý produkt,“ řekl pro Bloomberg prezident společnosti Audi of America Scott Keogh.

Automobilka chce na americkém trhu zatím uspět s modelem e-tron a během příštích dvou let přidat další dva elektromobily. Do roku 2025 plánuje automobilka představit 12 plně elektronických vozidel. Crossover e-tron, který by měl na jedno nabití ujet až 400 kilometrů, bude v příštím roce doplněn upravenou verzí Speceback. Sportovní verze e-tron GT by měla být představena na losangeleském autosalónu v prosinci. Následovat pak má kompletní segment elektromobilů od kompaktních městských vozítek až po luxusní limuzíny.

Podobný model jako Audi e-tron představil minulý týden i Mercedes-Benz a s Teslou chce bojovat i bavorské BMW, které svůj koncept iNext odhalilo v neděli. Podle analytika Toniho Sacconaghiho bude ale konkurence Tesly do roku 2020 poměrně slabá. Luxusní elektromobily by totiž měly mít stejnou cenovku jako Muskovy modely S a X.