Těžaře ve Spojených státech trápí zákaz vývozu ropy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Ještě před pěti lety se zdál zákaz vývozu americké ropy platný od roku 1975 relevantním zákonem. Dnes, v době rychle rostoucí těžby ropy z břidlic, se tento zákon stává jedním z největších strašáků pro ropný průmysl.

Maria van der Hoevenová, šéfka Mezinárodní energetické agentury, již letos na jaře v jednom ze svých komentářů varovala: „Washington bude muset tento problém narovnat, jinak americký ropný boom čeká splasknutí.“

Ještě donedávna se vývoz americké ropy zdál naprosto teoretickou úvahou. Objem těžby ve Spojených státech kulminoval v sedmdesátých letech minulého století. Od té doby se strmě propadal až na pět milionů barelů denně v roce 2008 a zdálo se, že půjde ještě níže. Domácí produkce tehdy pokrývala jen dvě třetiny americké spotřeby.

Dnes je situace naprosto odlišná. Rostoucí těžba a klesající poptávka zařízly dovoz ropy takovým způsobem, že USA na místě největšího dovozce černého zlata na světě vystřídala Čína. Spojené státy nyní dovážejí 6,2 milionu barelů denně a očekává se, že na konci dekády se bude ropy dovážet minimum.