Tradice na hraně bankrotu. Nahlédněte do slévárny, jejíž historie sahá až do doby Karla IV.

Slévárna KD Foundry

Slévárna KD Foundry Zdroj: Viktor Mácha

Slévárna KD Foundry
Slévárna KD Foundry
Slévárna KD Foundry
Slévárna KD Foundry
Slévárna KD Foundry
11
Fotogalerie

Slévárna v Králově Dvoře zaujme nejenom majestátními industriálními prostory, ale i dechberoucí historií. Karel IV. zde totiž nechal založit roku 1346 první huť v českých zemích. Posléze výrobu koupili Lobkovicové a rytíř Jindřich Kašpar ze Sarthu tu později vybudoval první vysokou pec v Čechách. Prohlédněte si, jak podnik vypadá dnes.

„Tradiční ocelářský program byl huti zastaven až v osmdesátých letech minulého století. Zmizely vysoké pece i trať na skládku strusky. Poslední odpich vysoké pece proběhl 10. března 1987,“ uvedl industriální fotograf Viktor Mácha.

Po roce 1989 podnik přešel transformací na akciovou společnost. Vznikla i samostatná firma KD Foundry. Bývalá součást komplexu zmíněných železáren patří k nejstarším slévárnám šedé litiny v Česku. Odlévají se zde litinové válce o hmotnosti do 10 tun. K tavbě litiny slouží dvě třítunové indukční pece a jedna desetitunová udržovací.

"Jde o jednu z vůbec posledních funkčních částí slavné Králodvorské železárny, která poslední roky balancuje na hraně  bankrotu. Víc se tam teď natáčí zahraniční produkce, než odlévá. Z posledních filmů se tam točilo Dítě číslo 44 s Tomem Hardym," dodává Mácha.

Více fotografií Viktora Máchy najdete na jeho Facebooku