Tykačovi lidé už nakupují evropské elektrárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Nově založená skupina Seven Energy chce investovat nejen do konvenčních výroben elektřiny, ale chystá se i na nákup uhelných dolů.

Ještě letos by několik evropských uhelných a plynových elektráren mohlo patřit nové energetické skupině Seven Energy miliardáře Pavla Tykače. „Vedeme několik jednání a další příležitosti se objevují. Chceme se zaměřit na všechny evropské země,“ říká výkonný ředitel Seven Energy Alan Svoboda.

Například Řecko je poměrně závislé na výrobě elektrické energie z uhlí a Evropská unie tlačí na tamní vládu, aby rozdělila energetický monopol. Pro zahraniční hráče by se tím naskytla příležitost k nákupům.

Seven Energy má na akvizice v první fázi miliardu eur a tuto palebnou sílu může podpořit uvěrovým financováním. Skupina chce kupovat nejen jednotlivé elektrárny, ale také balíky aktiv, kterých se jejich vlastníci chtějí zbavit. „Jsme připraveni kupovat také elektrárny spolu s uhelnými doly. Uhelné a plynové elektrárny budou tvořit důležitou složku evropské elektroenergetiky ještě řadu let,“ dodává Svoboda.

Tykačova firma vlastní v Česku dva hnědouhelné lomy a hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice, kde už modernizovala dva bloky. Tým, který Tykač díky chvaletickému projektu vybudoval, hodlá použít i v zahraničí. Mohou pracovat na modernizacích nakoupených elektráren či na jejich doplnění o další zařízení.

„Může to být třeba plynová turbína, která dokáže rychle dodávat elektřinu v odběrových špičkách. Další možností jsou investice do spalování biomasy. Zajímá nás také vstup do teplárenství,“ uvádí Svoboda.

Seven Energy se vydala cestou, kterou v Evropě už pár let prošlapává Energetický a průmyslový holding. Ten už ve své dceři EP Power Europe shromáždil uhelné a plynové elektrárny nakoupené ve Velké Británii, Německu či Itálii. Obě skupiny se utkaly v Německu o nákup elektráren a dolů švédského Vattenfallu. Nakonec je získal EPH.

Velikonoce jsou už za chvíli! Pokud chcete znát těsto na ten nejlepší velikonoční mazanec, uplést pomlázku, nebo letos netradičně obarvit vajíčka, přečtěte si naše rady. Vše o velikonocích, jejich tradicích a zvycích se dočtete ZDE >>>