Vagónku Louny získá Traťová strojní společnost. Czechoslovak Group s nabídkou neuspěla

Legios

Legios Zdroj: ČTK

Legios
Legios
Legios
4
Fotogalerie

Výrobní areál společnosti Heavy Machinery Services (HMS) v Lounech získala ostravská firma Traťová strojní společnost. Sdělil to Andrej Čírtek, mluvčí společnosti Czechoslovak Group, která většinově vlastní dosavadního nájemce areálu firmu DAKO-CZ. 

Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že věřitelský výbor schválil nejvyšší nabídku a vyzval dotyčného zájemce k doplacení kupní ceny. 

Heavy Machinery Service (HMS) vyráběla vagony, je v konkurzu a dluží přes 3,3 miliardy korun. Společnost HMS pronajímala areál firmě Legios Loco. Insolvenční správkyně Petra Hýsková dala Legiosu v červnu výpověď a areál uzavřela, kvůli tomu tam zasahovala policie. Hýsková poté areál pronajala výrobci brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO-CZ.

V listopadu byla vyhlášeno výběrové řízení na nového majitele areálu. Podnikatel František Savov, který je obviněn v kauze rozsáhlých daňových podvodů a žije v Londýně, v prosinci v rozhovoru pro DVTV řekl, že mezi firmami, které v Česku vlastní, je i Legios Loco.

Zájem o areál v Lounech projevilo podle informací v insolvenčím rejstříku pět subjektů, jen tři z nich ale nakonec předložily nabídky na koupi závodu. Traťová strojní společnost z Ostravy se zabývá hlavně opravami, modernizacemi a údržbou železničních tratí, opravuje také strojní a vozové vybavení.

"Proběhla férová a transparentní soutěž na prodej HMS, ve které vyhrála ta nejvyšší nabídka," řekl Čírtek. Czechoslovak Group měla o koupi areálu také zájem. Areál má pronajatý na dobu neurčitou. Jak bude provoz areálu vypadat dál, bude podle Čírtka záležet na novém vlastníkovi. "Areál je velmi zanedbaný a potřebuje zásadní investice," uvedl.

Výrobce vagonů HMS, dříve známý jako Legios, je v úpadku od února 2014. HMS má sídlo v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Krajský soud opakovaně zamítl reorganizaci firmy HMS a v červnu prohlásil konkurz na její majetek.

Legios Loco je od poloviny července také v insolvenci, insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Zdůvodnila jej tím, že insolvenční správkyně HMS Petra Hýsková paralyzovala činnost Legiosu v areálu, odkud firmu a její zaměstnance vykázala a pronajala prostor DAKO-CZ.

Podle Krajského soudu v Českých Budějovicích se řídicí struktura HMS prolíná s vedením společnosti Legios Loco.