Vedení ČEZ pohrdá minoritními akcionáři, říká Šnobr

Michal Šnobr

Michal Šnobr Zdroj: Anna Vacková, E15

Michal Šnobr
Michal Šnobr
Michal Šnobr
Michal Šnobr
5
Fotogalerie

Minoritní akcionáři energetické společnosti ČEZ, které sdružuje ekonom a poradce česko-slovenské investiční skupiny J&T Michal Šnobr, žádají uspořádání mimořádné valné hromady firmy. Vadí jim, že je management společnosti ignoruje a chtějí zabránit znehodnocení svého majetku, tvrdí Šnobr.

Co si od svolání mimořádné valné hromady slibujete?

Minimálně ta pozice kvalifikovaného akcionáře dává nové možnosti minoritním akcionářům zasahovat do dění společnosti. Teď je to v podstatě tak, že naše možnosti byly omezeny maximálně na řádnou valnou hromadu, kde nás management společnosti naprosto ignoroval.

Je to celkové pohrdání minoritními akcionáři, jejich podceňování. To samozřejmě pozice kvalifikovaného akcionáře zásadním způsobem mění. (Sdružení akcionáři se podle nového zákona o obchodních korporacích, který platí od 1. ledna 2014, dostali do pozice kvalifikovaného akcionáře - pozn. red.)

My od toho očekáváme to, že v tomto okamžiku můžeme navrhovat případně body na valnou hromadu, můžeme se ptát na věci, které nám nebyly dostatečně vysvětlené.

Takže jsme našli nástroj, jak se budeme mnohem efektivněji a mnohem seriózněji v tomto směru ptát na to, co se v naší společnosti děje. Protože i my jsme akcionáři, jde o náš majetek. A my jsme se rozhodli, že pokud to není schopen zvládat stát jako hlavní akcionář, budeme tak činit jako minoritní akcionáři.

Hlavním uváděným důvodem je výstavba dalšího bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Můžete to rozvést?

My máme v tomto okamžiku jakousi informaci, že někde v zákulisí ČEZ se připravují jakési varianty rozdělení této společnosti. Že v podstatě ČEZ o těchto variantách možná jedná s politiky, možná nejedná. My vůbec nevíme, na základě jakého pokynu tak činí. A samozřejmě jsme vlastníky té společnosti stejně, jako je stát, a rádi bychom byli v tomto směru informovaní.

Ono to rozdělení společnosti souvisí samozřejmě s dostavbou Jaderné elektrárny. Dukovany. Tou naší hlavní motivací je právě to rozdělení. To znamená získat v tomto směru více informací, které evidentně mají jiní akcionáři a my jako minoritní akcionáři je nemáme.

V souvislosti s výstavbou nového bloku Dukovan a jeho nejasném financování se mluvilo o poklesu ceny akcií ČEZ v případě, že by na firmu padla celá finanční zátěz. Můžete odhadnout, jak velký by mohl být?

Já jsem rozhodně nevaroval před žádným poklesem. Jsem si naprosto jist, že pozice, kterou máme, je silná pozice, která uchrání minoritní akcionáře od toho, aby stát mohl náš majetek jakkoliv znehodnotit. Je zarážející, že současný ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner narážel na nějaký pokles akcií.

V podstatě médiím sdělil, že může dojít k poklesu akcií o desetikoruny a že to pro akcionáře ČEZ nebude zásadní, protože oni už vydrželi horší propady. Tak já bych jenom chtěl ujistit pana ministra průmyslu a obchodu, že každá desetikoruna propadu, která by nastala, poškodí akcionáře právě z pohledu nerentabilní investice do Jaderné elektrárny Dukovany. Každá desetikoruna v tržní kapitalizaci ČEZ znamená pět miliard korun. Mně to úplně jako malé peníze nepřipadá.

Ale rozhodně to není jediný z důvodů, proč bychom chtěli svolávat mimořádnou valnou hromadu. Těch důvodů je celá řada, společnost do dnešního dne podle našeho názoru absolutně nevysvětlila ztráty z odstávek jaderné elektrárny Dukovany, které nastaly díky absolutnímu nezvládnutí a neprofesionalitě při přípravě přelincencování. Ty ztráty převýšily vysoké miliardy korun. A vysvětlila řadu dalších obchodů, to bychom tady byli hodně dlouho.

Pokud vám nebude vyhověno s mimořádnou valnou hromadou, jaký bude další postup?

Finálně nám musí být vyhověno. Tam jde jenom o to, že samozřejmě může nastat právní tahanice ohledně toho, jestli ty body, které navrhneme na pořad valné hromady, na pořadu mohou být. Pokud představenstvo na naši žádost odmítne svolat mimořádnou valnou hromadu, tak existuje opravný prostředek, a tím je soud.

Soud v krajním případě může pověřit v podstatě minoritního akcionáře svolat mimořádnou valnou hromadu společnosti na účet společnosti. Takže i to je variantou. Prostě mimořádná valná hromada dřív nebo později bude realitou ve společnosti ČEZ.