Vláda posoudí pobídku 444 milionů korun pro Robert Bosch

Robert Bosch

Robert Bosch

Továrna Bosch v Jihlavě
2
Fotogalerie

Vláda bude ve středu rozhodovat o zařazení plánu společnosti Robert Bosch na rozšíření výroby a technologického centra mezi strategické investice. Pak by se firmě otevřela cesta ke státním pobídkám. Robert Bosh na projekt v Českých Budějovicích žádá od státu investiční pobídky v celkové výši až 444 milionu korun. Firma chce investovat celkem 2,2 miliardy korun do rozšíření stávající výroby automobilových dílů a rozšíření vývojového centra. 

Maximální míra veřejné podpory nesmí přesáhnout pětinu celkové hodnoty způsobilých nákladů. Formou hmotné podpory pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku by mohla firma na oba projekty získat až 275 milionů korun, zbytek má tvořit sleva na dani z příjmů.

Investiční akce je rozdělená na dvě části. Během tří let Bosch hodlá do rozšíření stávající výroby dílů a příslušenství pro motorová vozidla investovat 1,294 milionů korun. Díky tomu bude vytvořeno celkem 505 nových pracovních míst v okrese České Budějovice, z toho asi 420 dělnických pozic a asi 85 inženýrských pozic.

Společnost bude dále realizovat během následujících čtyř let i investici do rozšíření technologického centra na výzkum a vývoj dílů a příslušenství pro motorová vozidla, a to ve výši 904 milionů korun. Touto investicí chce vytvořit celkem 120 nových pracovních míst v okrese České Budějovice, a to převážně vysokoškolského a také odborného středoškolského vzdělání.

Robert Bosch je největší strojírenskou firmou na jihu Čech. Loni zvýšila obrat meziročně o 23 procent na dosud nejvyšší hodnotu 18,3 miliardy korun. Zisk firma nezveřejňuje. Společnost vznikla v roce 1992 jako společný podnik Robert Bosch GmbH Stuttgart a Motor Jikov a.s. České Budějovice. Od roku 1995 je stoprocentní dceřinou společností německého koncernu.