Volkswagen prodal za pololetí poprvé více než tři miliony vozů

Volkswagen, ilustrační foto

Volkswagen, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Volkswagen (ilustrační foto)
Volkswagen
Volkswagen
4
Fotogalerie

Hlavní značka VW z německého automobilového koncernu Volkswagen v prvním pololetí letošního roku poprvé prodala více než tři miliony vozů. Odbyt značky se za leden až červen zvýšil o 6,3 procenta na 3,12 milionu vozů. Vysokou poptávku zaznamenala společnost podle dnešního prohlášení zvláště v Evropě a Jižní Americe.

V samotném červnu společnost prodala 534 tisíc vozů, o 4,2 procenta více než loni. V Číně, která je pro VW jedním z nejdůležitějších trhů, však prodej v červnu klesl o 1,7 procenta. Od 1. července se v zemi snížily dovozní cla na většinu osobních aut na 15 procent z dřívějších 25 procent. Většina kupujících proto zřejmě odložila nákupy nových aut až na dobu, kdy se cla sníží. Od začátku roku se prodej v Číně zvýšil o šest procent a podíl země na celkovém prodeji činil zhruba 48 procent.

V USA červnový prodej značky stoupl o 5,7 procenta. V Evropě se zvýšil o 14,5 procenta.

Šéf prodeje VW Jürgen Stackmann však varoval, že druhá polovina roku bude náročnější. Přechod na novou metodu testování emisí WLTP způsobí zpoždění v dodávkách některých modelových řad v Evropě. Od 1. září jsou nové testy, které se více podobají reálnému provozu, povinné pro všechny vozy na trhu, upozornila agentura DPA.

V celém loňském roce globální odbyt značky VW vzrostl o 4,2 procenta na rekordních 6,23 milionu vozů. Koncern Volkswagen zahrnuje i řadu dalších značek, například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche nebo Seat. Jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto.