Volkswagen zaútočí na Toyotu o čtyři roky dříve, než plánoval

Továrna automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu

Továrna automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu

Německý koncern Volkswagen by mohl již v letošním roce vystřídat japonského konkurenta Toyota Motor na postu největší automobilky světa. Vyplývá to z prognózy institutu Center of Automotive Management (CAM).

Prognóza CAM předpokládá, že Volkswagen by v letošním roce mohl prodat 10,1 milionu osobních a lehkých užitkových vozů. Překonal by tak Toyotu, jejíž prodej by měl podle této prognózy činit 10,05 milionu automobilů. Třetí GM by měl prodat rovných deset milionů vozů.

Německé automobilka roste nejdynamičtěji ze světové špičky, kterou kromě ní tvoří japonská Toyota a americký koncern General Motors. „Rozhodující je pro Volkswagen pozice na klíčových automobilových trzích v USA, Evropě a především v Číně,“ uvedl expert CAM Stefan Bratzel. Volkswagen na čínském trhu v pololetí posílil o 17,5 procenta, tedy výrazně více než oba hlavní rivalové.

Zatímco Volkswagen posiluje, jeho konkurenti se trápí. „GM se musí vyrovnat s propadem značky Chevrolet v Evropě, což nemůže plně vyrovnat ani posilování Opelu/Vahxhallu,“ uvedl Bratzel. Toyotu pak poškodilo dubnové zvýšení daně z přidané hodnoty na domácím japonském trhu.

Volkswagen si již dříve stanovil za cíl stát se největší automobilkou světa do roku 2018. V letošním prvním pololetí koncern prodal zhruba pět milionů vozů. Pouze mírně tak zaostal za Toyotou, jejíž prodej dosáhl přibližně 5,1 milionu vozů.

Německý koncern je již nyní největší automobilkou v Evropě. Mezi jeho značky patří kromě české Škody rovněž Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat.