Výnosy OKD za devět měsíců dosáhly 5,5 miliardy korun, více než plán na rok

OKD. (ilustrační foto)

OKD. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Výnosy těžební společnosti OKD za prvních devět měsíců letošního roku dosáhly 5,5 miliardy korun. To je více, než byl původní plán pro celý rok 2021. Dosáhla toho díky vyšší těžbě i růstu cen uhlí. Sdělila to dnes mluvčí OKD Naďa Chattová.

Firma vytěžila do konce září téměř 1,6 milionu tun uhlí. Svůj byznys plán tak překročila o více než deset procent. Do konce roku má naplánováno vytěžit celkem 1,99 milionu tun uhlí.

Nynějších dobrých výsledků dosahuje OKD podle předsedkyně představenstva Vandy Staňkové díky třem faktorům. "Významně redukujeme náklady, dosahujeme maximálních výsledků v těžbě uhlí a v posledních měsících je to i díky významnému nárůstu cen uhlí," uvedla Staňková.

Ceny prémiového koksovatelného uhlí meziročně vzrostly až o 300 procent. "V průběhu roku 2020 se pohybovaly spotové ceny prémiového koksovatelného uhlí lehce nad 100 dolarů. V současnosti dosahují až 400 dolarů za tunu. Výrazný nárůst spotových cen následně pozitivně ovlivňuje i dosažitelné prodejní ceny našich typů uhlí," uvedla Staňková.

Nejvíce uhlí OKD dodává odběratelům v Moravskoslezském kraji, ale zákazníky má také na Slovensku, v Polsku a Rakousku. Výkonný ředitel OKD Radim Tabášek uvedl, že uhlí na tento rok už má firma vyprodané a nyní pracuje na obchodech pro rok 2022.

"Společnost OKD stále pracuje s plánem ukončení aktivní těžby uhlí ke konci roku 2022 a s vytěžením dnešních ekonomicky vytěžitelných zásob k tomuto datu," uvedla Chattová.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžba ale postupně končí, protože se nevyplácí. OKD těží už jen v Dole ČSM na Karvinsku. Pracuje tam přes 3500 lidí. Majitelem firmy je od roku 2018 prostřednictvím firmy Prisko stát.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub