Miliardové pohledávky Citibank za OKD jsou oprávněné, rozhodl ostravský soud

OKD

OKD Zdroj: Michael Tomeš

OKD
OKD
3
Fotogalerie

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom opět Insolvenční soud v Ostravě. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.

V roce 2019 ostravský soud rozhodl, že pohledávky Citibank jsou platné. Proti tomuto rozsudku se odvolali insolvenční správce a státní zástupce. Vrchní soud v Olomouci loni v říjnu v odvolacím řízení rozsudek ostravského soudu zrušil a kauzu mu vrátil. Nyní se ale soud zabýval už jen částí sporu, řešil, zda smlouvám o ručení odpovídalo plnění, které OKD dostalo.

Krajský soud nyní odpůrčí žalobu insolvenčního správce opět zamítl. Po dokazování doplněném o znalecké posudky dospěl soud k závěru, že protiplnění, které OKD dostalo za smlouvy o úvěru a emisi dluhopisů, bylo přiměřené. Většina právníků zastupujících obě strany sporu na vyhlášení rozhodnutí nepřišla, v soudní síni tak měli převahu novináři.

Citibank zastupuje držitele dluhopisů, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources, jež v té době byla majitelem OKD. Společnost OKD, která v roce 2016 skončila v úpadku, za tyto závazky ručila.

Pohledávky za OKD přihlásilo v roce 2016 přes 550 věřitelů, dohromady žádali více než 23 miliard korun. Insolvenční správce ale uznal pohledávky jen za zhruba čtvrtinu této sumy.

Firma OKD po roce 2016 prošla reorganizací. Doly a provozní majetek byly vloženy do nové společnosti, jejímž majitelem se prostřednictvím své firmy Prisko stal v roce 2018 stát. Později se přejmenovala na OKD, zatímco v původní OKD zůstaly jen pohledávky za bývalými majiteli a její název se změnil na Správa pohledávek OKD.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžba ale postupně končí, protože se nevyplácí. OKD těží už jen v Dole ČSM na Karvinsku, kde se má uhlí dobývat minimálně do konce příštího roku. Pracuje tam přes 3500 lidí.