Výroba aut do května stoupla o šest procent, daří se i motorkám z Týnce

Jawa Moto, továrna na motocykly v Týnci nad Sázavou.

Jawa Moto, továrna na motocykly v Týnci nad Sázavou. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Do května vzrostla výroba osobních aut v Česku o šest procent na 551 708 vozů. zároveň se zvýšil také export o osm procent na 638 967 vozů. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. „Zaznamenáváme růst ve všech kategoriích včetně kategorie motocyklů, která do dubna klesala," uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek.

Růst táhl hlavně kolínský výrobce malých aut TPCA, který meziročně zvýšil produkci o 43 procent na 93 054 aut. Nejvíce, celkem 321 549 vozů, vyrobila Škoda Auto. Nošovická továrna Hyundai zvýšila výrobu o 3,5 procenta na 137 100 vozů.

Počet vyrobených autobusů se letos za pět měsíců zvýšil proti loňsku o třetinu na 1755 vozidel. Kopřivnická Tatra, která jediná reprezentuje výrobu nákladních aut, vyrobila 325 vozidel, což představuje nárůst o čtvrtinu. Výroba motocyklů v týnecké Jawě Moto stoupla o pět procent na 921 strojů.

Výroba autVýroba aut | AutoSAP

Produkce firem v odvětví se loni zvýšila o 10,5 procenta na historické maximum 1,24 milionu vozů. Z toho 59 procent připadá na Škodu Auto, nošovická Hyundai se na výrobě podílela čtvrtinou a TPCA 16 procenty. Letos sdružení čeká další růst.