Výrobce brambůrků Bohemia se dostal ze ztráty. Zisk má však nižší, než avizoval

Brambůrky

Brambůrky Zdroj: iStock

Brambůrky
Brambůrky
Brambůrky
4
Fotogalerie

Přední výrobce bramborových lupínků, společnost Intersnack, loni dosáhla zisku 24,3 milionu korun. Píše to ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Povedlo se jí tak dostat z předloňské 59milionové ztráty. Její ředitel Pavel Šercl mluvil ale ještě na konci března o zisku 50 milionů. Tehdy ale společnost ještě neměla auditované výsledky. Loňské tržby vzrostly meziročně o necelá tři procenta na 1,37 miliardy korun.

Loni se společnost dostala podle dřívějších vyjádření Šercla z problémů, které způsobil hlavně tlak konkurence, zejména společnosti PepsiCo, která vyrábí brambůrky pod značkou Lay's.

Letos chce zabodovat s novou recepturou takzvaných kotlíkových brambůrek. Vyrábí se z tlustších plátků brambor, které mají šířku až dva milimetry, oproti běžným 1,1 až 1,4 milimetru. Smaží se i se slupkou při nižších teplotách delší dobu.

Trh celého odvětví v ČR dosahuje podle firmy 4,2 miliardy korun. Nejvíc se podle společnosti prodávají solené brambůrky, společnost plánuje i další inovace v sortimentu pálivých brambůrků, se kterými se na trhu uchytila PepsiCo. Například pod značkou Chio vyrábí chipsy s příchutí chilli a limetka.

PepsiCo doufá v další nárůst svých prodejů. Lay's podle generálního ředitele společnosti Josefa Neumanna mají přes 23 procentní podíl na trhu. Jak ohlásila PepsiCo, konkurovat by chtěla společnosti i v oblasti extrudovaných snacků. "Nově jsme rozšířili naše portfolio snacků o Cheetos. Jde o celosvětově známou a oblíbenou značku s dlouhou historií. Věříme, že s nimi dokážeme oslovit širokou cílovou skupinu také v Česku," dodal Neumann. Podle něj by se měli Cheetos stát v následujících pěti letech jednou z nejprodávanějších značek mezi extrudovanými snacky. 

Intersnack loni v ČR zaměstnával podle výroční zprávy 319 lidí, meziročně o 17 méně. Má továrnu v Choustníku a v Hradci Králové, vedení sídlí v Praze. Mateřská firma sídlí v Düsseldorfu. Intersnack v ČR začal působit v roce 1993, výroba brambůrek začala podle Šercla na českém území už v roce 1982 pod zemědělským družstvem. Prodává brambůrky, snacky, křupky, slané pečivo a oříšky pod značkami Bohemia, Canot, Pom-Bär a Chio.