Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce zruší kvůli krizi devět tisíc pracovních míst

Letecké motory Rolls-Royce

Letecké motory Rolls-Royce Zdroj: Reuters

Letecké motory Rolls-Royce
Letecké motory Rolls-Royce
3
Fotogalerie

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce kvůli dopadům koronaviru na letectví zruší nejméně devět tisíc pracovních míst, což je zhruba 17 procent z celkových asi 52 tisíc pozic. Doufá, že tak ročně ušetří asi 1,3 miliardy liber (téměř 40 miliard korun). 

Rolls-Royce dodává motory pro velká letadla, jako je Boeing 787 či Airbus A350. Firma uvedla, že zruší pracovní místa především v segmentu civilního letectví a v jeho hlavních podpůrných funkcích.

Koronavirová krize vedla k prudkému poklesu osobní letecké přepravy po celém světě, což podkopalo poptávku aerolinek po nových letadlech. Americký výrobce letadel Boeing začátkem května oznámil, že hodlá zrušit asi deset procent pracovních míst, což se dotkne zhruba 16 tisíc zaměstnanců.

Pro Rolls-Royce pracuje na celém světě asi 52 tisíc lidí. Podle zpravodajského webu BBC se propouštění dotkne hlavně těch, které firma zaměstnává v Británii. Podnik uvedl, že kromě rušení pracovních míst se chystá ušetřit i díky úsporám ve výrobních závodech a ve svých nemovitostech.

Společnost rovněž oznámila, že zahájí jednání s odbory. Britský ministr spravedlnosti Robert Buckland řekl, že vláda se bude snažit propuštěným zaměstnancům pomoci a bude s jejich zaměstnavatelem jednat.