Vývoz automobilů pomohl přebytku zahraničního obchodu, ten meziročně stoupl o 14,4 miliardy

Vozy Škoda připravené na export

Vozy Škoda připravené na export Zdroj: Škoda Auto

Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
Škoda Auto výroba
5
Fotogalerie

Přebytek zahraničního obchodu ČR v září meziročně stoupl o 14,4 miliardy na 25,1 miliardy korun, což je nejvyšší hodnota letošního roku. Kladně se na tom podepsalo obchodování s auty, které díky jejich vývozu zaznamenalo vyšší přebytek. Vývoz ve srovnání s loňským zářím stoupl o osm procent na 324,7 miliardy korun a dovoz o 3,4 procenta na 299,7 miliardy.

Nejvýrazněji k výsledku zářijové bilance zahraničního obchodu přispěl vývoz motorových vozidel, který meziročně vzrostl o 14 miliard korun, uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová. Díky vyššímu exportu aut stoupl přebytek obchodování s motorovými vozy meziročně o 7,3 miliardy.

Saldo obchodování s ostatními dopravními prostředky se přechodem z pasiva do aktiva zlepšilo o 2,8 miliardy korun a deficit obchodu s ropou a zemním plynem se zmenšil o 1,8 miliardy. Kladný zůstatek obchodování se stroji a zařízeními meziročně vzrostl o 1,3 miliardy korun.

Naopak nepříznivě zahraniční obchod ovlivnilo obchodování s počítači, elektronickými a optickými přístroji a s farmaceutickými výrobky, které v meziročním srovnání vykázalo o 1,3 miliardy, resp. o miliardu větší schodek.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v září v přebytku 71,3 miliardy korun, meziročně to byl o 11,7 miliardy Kč lepší výsledek. Schodek obchodu se státy mimo unii se zmenšil o 3,4 miliardy na 44,5 miliardy korun.