Z Kofoly odchází významný akcionář

Kofola

Kofola Zdroj: Profimedia.cz

Kofola
2
Fotogalerie

Akcionáři CED Group schválili prodej podílu v podniku Kofola ČeskoSlovensko. CED vlastní ve firmě 12,42 procenta akcií, které hodlá prodat metodou zrychleného úpisu. Úpis akcií byl zahájen okamžitě a předpokládá se, že skončí 20. září. Poté firma oznámí stanovení ceny.

Kofola ČeskoSlovensko je součástí skupiny Kofola, jednoho z předních výrobců a distributorů nealkoholických nápojů ve střední a východní Evropě. Kromě Česka a Slovenska působí v Polsku, Slovinsku a Chorvatsku, v menší míře i v Rusku. Skupina vyrábí nápoje v sedmi závodech a mezi její hlavní značky patří Kofola, Hoop Cola, Jupí, Jupík, Rajec, Radenska, Semtex a Vinea. Na vybraných trzích skupina také distribuuje výrobky Rauch, Evian a Badoit, v licenci vyrábí i nápoje RC Cola a Orangina.

Největším akcionářem Kofoly je společnost Aetos, která vlastní 68 procent akcií skupiny. Aetos patří rodině Samarasů spolu s Reném Musilou a Tomášem Jendřejkem, kteří jsou v Kofole od jejího počátku.

Zrychlený úpis je forma nabídky akcií na kapitálových trzích. Akcie jsou nabídnuté ve velmi krátké době, obvykle do jednoho až dvou dní.