Nedostatek pracovníků mají v Česku zmírnit stovky kvalifikovaných Indů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Do Česka může přijít pracovat 500 vysoce kvalifikovaných občanů Indie. Režim je připraven, firmy se do projektu budou moci hlásit od 1. října. Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, která proces spolu s vládou, ministerstvy a dalšími zaměstnavatelskými svazy připravila.

Dosud se projekt vztahoval pouze na vysoce kvalifikované pracovníky z Ukrajiny, kvóta pro ukrajinské zaměstnance činila také 500 žádostí ročně. Příjem žádostí o tzv. modré nebo zaměstnanecké karty začne pro uchazeče indické státní příslušnosti zařazené do projektu od 1. října na Zastupitelském úřadě ČR v Novém Dillí.

„Nedostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků trápí v ČR řadu firem a podnikatelů. Jsme rádi, že po Ukrajině, Mongolsku, Filipínách a Srbsku se podařilo přispět k tomu, že do naší země mohou přijít další tolik potřebné kvalitní pracovní síly, v tomto případě z Indie,“ uvedl prezident konfederace Jan Wiesner. Nedostatek pracovních sil na českém trhu práce znamená podle něj ztrátu na hrubém domácím produktu (HDP) v řádu miliard korun ročně.

„Máme již 5,4 procenta neobsazených pracovních míst, do konce roku to může být až šest procent, což znamená ztrátu potenciálního HDP v řádu miliard korun ročně, ztrátu důvěry zákazníků, neplnění či zpožďování zakázek a jednou z hlavních možností, jak tomu čelit, je právě využití pracovní migrace,“ doplnil vedoucí tajemník konfederace Jan Zikeš.

Konfederace již zprostředkovala zjednodušené zaměstnávání zahraničních pracovníků z Ukrajiny, Srbska, Mongolska a Filipín. Lidé z těchto zemí našli pracovní uplatnění především na pozicích švadlen, šiček, řidičů MHD a autobusů, pracovníků na stavbách nebo kovodělníků. „Zájem našich podniků o nové zahraniční pracovníky neklesá,“ dodal Wiesner.

Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost. Podle údajů ministerstva práce je nejnižší od července 1997 a také nejmenší v celé EU. V květnu dosahovala tří procent, v létě vzrostla jen nepatrně. Zaměstnavatelé již delší dobu chtějí pracovní síly ze zahraničí. Stěžují si na to, že musí kvůli nedostatku zaměstnanců omezovat výrobu a odmítat zakázky.

Bývalá ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) dříve řekla, že v Česku pracuje asi 374 tisíc cizinců. Z nich kolem 280 tisíc pochází z EU a 94 tisíc ze států mimo společenství. Loni v Česku podle údajů ministerstva práce bylo 382 889 zahraničních zaměstnanců. Tři čtvrtiny z nich pocházely z EU.