Za přípravy jaderných bloků už ČEZ utratil dvě miliardy

Temelín

Temelín Zdroj: CTK

Český sen o nových jaderných elektrárnách už stál elektrárenskou společnost ČEZ zhruba dvě miliardy korun. Náklady na přípravu dostavby jaderné elektrárny Temelín ČEZ ocenil na více než 1,5 miliardy korun. Příprava pátého bloku v Dukovanech zatím přišla na necelou půlmiliardu. Vyplývá to ze smluv, kterými ČEZ vyčlení majetek týkající se nových bloků do dvou společností, pod něž bude výstavba spadat. Smlouvy bude dnes schvalovat valná hromada elektrárenské firmy.

Vyčlenění nových jaderných bloků do samostatných dcer ČEZ předpokládá Národní akční plán pro jadernou energetiku. Díky této struktuře bude možné v případě potřeby do výstavby elektráren kapitálově pustit i dodavatele nových bloků. Celkem i s budovami a pozemky ČEZ do nových dcer vkládá majetek v hodnotě 2,1 miliardy korun.

„V případě nového jaderného zdroje Dukovany ocenění nedokončené investice plně odpovídá výši vynaložených prostředků na přípravu projektu. U Temelína je ocenění nedokončené investice o něco nižší než výše dosud vynaložených nákladů,“ vysvětluje mluvčí Barbora Půlpánová. Část dříve vynaložených nákladů nelze jednoznačně přiřadit k novým blokům kvůli provázanosti se stávající elektrárnou.

U Temelína je ocenění nedokončené investice o něco nižší než výše dosud vynaložených nákladů

Kolik peněz v dalších letech ČEZ do přípravy nových bloků investuje, bude záviset na rozhodnutí státu o tom, kdo a za jakých podmínek bude reaktory stavět. Potřebné analýzy měly být hotové už loni. Vláda o investorském a dodavatelském modelu měla rozhodnout do konce června.

„Koncem roku 2016 bude vládě ČR předložen relevantní materiál, který by měl již shrnovat hlavní výstupy uvedených analýz,“ říká mluvčí MPO František Kotrba. Tento měsíc už měl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku jednat s devíti vybranými dodavateli o možnostech výstavby. Jenže vláda dosud zmocněnce nevybrala. Sám ČEZ se nyní soustředí na naplňování podmínek schváleného rozhodnutí o dopadech na životní prostředí (EIA) pro Temelín a na získání EIA pro lokalitu Dukovany.

Vedení bez odměn
Stát jako hlavní akcionář ČEZ bude na valné hromadě prosazovat, aby vedení firmy nedostalo podíl na zisku.
Členové představenstva a dozorčí rady by přišli o 23 milionů korun. Obmění se také dozorčí rada. Za stát by v ní měli nově usednout experti na energetiku Šárka Vinklerová, Vladimír Kohout, František Vágner a náměstek ministra financí Ondřej Landa.