Začne Rusko těžit izraelský plyn? Nabízí miliardy a vojenskou ochranu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Steven Straiton via Flickr (CC BY 2.0)

Rusko má zájem o přístup k zemnímu plynu z loziška Leviatan poblíž břehů Izraele. Prezident Vladimir Putin údajně nabídl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi zajištění ochrany jednoho z největších nalezišť plynu a také investici ve výši sedmi až deseti miliard dolarů do rozvoje další těžby v dané oblasti.

Moskva by současně chtěla vybudovat plynovod, kterým by přes Turecko dodávala část surovin z nového zdroje do Evropy, uvádí izraelský server Debka zaměřený na bezpečnostní situaci na Blízkém východě.

Putin se podle něj snaží využít toho, že naleziště Leviatan se nachází v těsné hranici výlučné ekonomické zóny Libanonu, kde je náchylné k potenciální sabotáží ze strany hnutí Hizballáh, respektive Sýrie či Íránu.

To by mohla změnit ruská ozbrojená přítomnost, stejně jako samotná skutečnost, že by se z původně izraelsko-amerického projektu stala v první řadě ruská záležitost. Potenciální útočníci by tak měli o něco menší motivaci k jeho poškozování.

Netanjahu však dosud nedal najevo, že by nabídku Moskvy zvažoval, ač o ní ví přes dva týdny. Podle serveru Debka je jedním z důvodů případný odpor Washingtonu a společnosti Noble Energy of Texas, která má v konsorciu spravujícím Leviatan skoro čtyřicetiprocentní podíl.