Potvrzeno. Ruští vojáci působí v Sýrii, pomáhají vyzbrojit Asadův režim

Příslušník syrské armády

Příslušník syrské armády Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Ruské ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo, že v Sýrii působí ruští vojenští experti. Je to první oficiální potvrzení přítomnosti ruských vojáků v Sýrii po týdnech rostoucích dohadů, že Moskva tam možná zvyšuje jejich přítomnost, uvedla agentura Reuters.

Později agentura s odvoláním na nejmenované americké zdroje napsala, že Moskva prý v nedávných dnech do Sýrie vyslala dvě tankové výsadkové lodě, letoun a několik příslušníků námořní pěchoty. Bílý dům je touto údajnou aktivitou znepokojen a ministr zahraničí USA kvůli ní mluvil se svým ruským protějškem.

Mluvčí ruské diplomacie uvedla, že experti pomáhají s dodávkami ruských zbraní Damašku. Moskva tyto dodávky zdůvodňuje bojem proti terorismu.

Rusko: Nikdy jsme spolupráci netajili

„Nikdy jsme netajili vojenskou spolupráci se Sýrií. Dlouho dodáváme Sýrii zbraně a vojenskou techniku, v souladu s dvoustrannými dohodami,“ řekla mluvčí s tím, že vše se odehrává podle mezinárodního práva. „Mohu potvrdit to, co se dlouhá léta říkalo už mnohokrát: že jsou v Sýrii ruští vojenští specialisté, kteří pomáhají se zvládnutím dodávané techniky,“ zdůraznila.

Mluvčí také upozornila, že z těchto známých skutečností se dělají senzace, přestože všichni dobře vědí, že Rusko má svou námořní základnu v syrském přístavu Tartus.

Agentura Reuters s odvoláním na představitele syrské armády poznamenala, že ruští experti byli v Sýrii vždy, ale loni jich bylo více.

Dodávky ruských zbraní do Sýrie rostou

Ruští experti podle listu Vedomosti dospěli k názoru, že dodávky ruských zbraní, munice a dalšího vojenského materiálu do Sýrie skutečně od začátku srpna vzrostly. Ale až dosud prý nevidí známky, které by potvrzovaly, že v Sýrii ruští vojáci opravdu bojují. Podobná obvinění v médiích jsou prý způsobem nátlaku na Moskvu. Někteří experti nevylučují, že navzdory rozdílným názorům Moskvy a Washingtonu na režim prezidenta Bašára Asada by se obě velmoci mohly spojit v boji proti radikální organizaci Islámský stát (IS).

Podle nejmenovaných amerických představitelů Rusko v Sýrii nedávno posílilo svou vojenskou přítomnost. Jaké jsou jeho záměry, není jasné. Podle jednoho ze zdrojů se Rusové připravují na ochranu letecké základny v přístavním města Latákíja, které prozatím zůstává baštou syrského prezidenta.

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes podle vyjádření svého úřadu hovořil o údajných vojenských aktivitách Moskvy s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Kerry šéfovi ruské diplomacie řekl, že tyto aktivity mohou vést k eskalaci násilí v zemi a k řešení situace nepomohou.

USA: Poskytnout Asadovu režimu podporu by bylo nehorázné

Podle svého mluvčího Erika Schultze dal najevo znepokojení rovněž americký prezident Barack Obama. „V konečném důsledku bychom uvítali konstruktivní zapojení Ruska do aktivit namířených proti IS, ale jasně říkáme, že by bylo od kohokoli včetně Ruska nehorázné poskytnout jakoukoli podporu Asadovu režimu,“ prohlásil mluvčí.

Nevoli dal dnes během pražské návštěvy najevo i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, do kritiky údajného ruského vojenského angažmá se pustil i francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, jehož země se tento týden rozhodla připojit k tažení proti islamistům v Sýrii.

Putin: Hovořit o ruské účasti v Sýrii je zatím přečasné

Reuters citoval i tři nejmenované libanonské zdroje blízké dění v Sýrii, podle kterých se ruské jednotky podílejí v této zemi i na vojenských operacích. Je jich prý ale zatím jen velmi málo. „Podílejí se na operacích armády. Je to něco více než jen poradní role,“ uvedl jeden z těchto zdrojů.

Lavrov už minulý týden v sobotu během telefonátu s Kerrym upozornil na vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, že „hovořit o ruské účasti v boji je zatím předčasné“.

Kerry v telefonátu vyjádřil hlavně obavy Američanů vyvolané zprávami o zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii. To by podle Washingtonu mohlo ještě více vyhrotit konflikt, vést k větší ztrátě nevinných životů, zvýšit množství uprchlíků a navíc by mohl hrozit střet s koalicí vedenou Spojenými státy.