Zadlužené strojírny Papcel možná vzkřísí Němci. Chtějí si pronajmout výrobní závody v Litovli

Papcel

Papcel Zdroj: Papcel

Výroba papírenského stroje v Papcelu
Papcel
3
Fotogalerie

Významný světový výrobce technologií pro papírenský průmysl Bellmer si chce pronajmout většinu výrobních hal společnosti Papcel Litovel, která je od poloviny září v úpadku. Skupina Bellmer sídlí v Německu a vedení Papcelu tento týden požádalo soud o schválení nájemní a licenční smlouvy s její českou pobočkou. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Pokud soud pronájem části podniku schválí, podaří se podle Papcelu udržet v Litovli výrobu papírenských technologií i zhruba 80 pracovních míst.

S pronájmem části výrobního závodu Papcelu Litovel podle jeho vedení souhlasí insolvenční správce i prozatímní věřitelský výbor Papcelu. Jednání se skupinou Bellmer předseda představenstva Papcelu David Dostál v žádosti soudu zdůvodnil tím, že litovelská firma už nemá peníze na další provoz podniku a placení zaměstnanců.

Zastavení výroby papírenských strojů by podle Dostála mělo nepříznivý dopad na stav majetkové podstaty i zaměstnance. Bellmer by navíc mohl dokončit rozpracované projekty Papcelu a výhledově má zájem jednat o odkupu vybraných aktiv litovelské firmy.

S pronájmem výrobních hal Papcelu souhlasí společnost 1. správcovská a konkurzní, která byla jmenována insolvenčním správcem Papcelu. Pavel Novák z 1. správcovské a konkurzní odhadl, že pronájem výrobního závodu Papcelu by mohl finanční situaci podniku zlepšit o několik desítek milionů korun.

Nabídka společnosti Bellmer je podle Nováka nyní ojedinělá. „V současné době insolvenční správkyně neeviduje žádného jiného zájemce, který by měl zájem o pronájem takové části podniku, respektive pronájem majetku a převzetí podstatné části zaměstnanců dlužníka jako Bellmer Czech,“ podotkl.

Papcel na sebe v srpnu podal insolvenční návrh. Firma má 443 věřitelů a dluhy 418 milionů korun. Soud v polovině září rozhodl, že podnik je v úpadku. Dostál v insolvenčním návrhu napsal, že firma je v úpadku pro platební neschopnost. Několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu podle Dostála narušily důvěru bank, které litovelský podnik financovaly.

Papcelu v roce 2018 klesly tržby o polovinu na 799 milionů z 1,626 miliardy v roce 2017. Výrobce papírenských strojů loni snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů. Na sklonku léta Papcel zahájil propouštění. Počet zaměstnanců se do 1. listopadu měl snížit o osm desítek ze dvou stovek na 120 pracovníků.

Významnou část loňského roku byl Papcel podle Dostála paralyzován akcionářskými spory, které narušily důvěru financujících bank. Investiční společnost BHM Group letos nakonec prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu firmě VEGA-HSH, kterou vlastní Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu.