Zásoby ropy ve Spojených státech se snižují rychleji, než se očekávalo

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: Profimedia.cz

Těžba ropy
2
Fotogalerie

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude na své příští schůzce koncem listopadu řešit, zda nynější dohodu o omezování těžby prodloužit nebo ukončit.

"Zásoby ropy ve Spojených státech se totiž v posledních týdnech snižují podstatněji, než se očekávalo," uvedl Marzúk. A právě tuto skutečnost ministr označil za úspěch dohody členských a nečlenských zemí OPEC o omezování produkce.

Zpráva amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že komerční zásoby ropy ve Spojených státech klesly v porovnání s březnovým maximem o téměř 13 procent na 466,5 milionu barelů a jsou nyní nižší než v roce 2016.

OPEC a některé nečlenské státy v čele s Ruskem se v květnu dohodly na prodloužení dohody o redukci těžby o 1,8 milionu barelů ropy denně do března příštího roku s cílem snížit vysokou nabídku ropy na světovém trhu a zvýšit ceny této suroviny. Pode propočtů OPEC za červenec signatáři dohody dodržovali domluvené stropy těžby z 94 procent.

Konzultační společnost PetroLogistics odhaduje, že těžba ropy v OPEC v srpnu zřejmě klesne o 419 000 barelů denně a pohybovat se bude v průměru kolem 32,8 milionu barelů denně.