Závod Bombardieru, do nějž dodává Aero Vodochody, poničil požár

Požár v závodu Bombardieru v Belfastu

Požár v závodu Bombardieru v Belfastu Zdroj: profimedia.cz

Požár v závodu Bombardieru v Belfastu
2
Fotogalerie

Rozsáhlý požár zachvátil výrobní závod společnosti Bombardier v severoirském Belfastu. Továrna, v níž se vyrábějí křídla pro dopravní letouny Airbus A220, bude nucena dočasně omezit výrobu. Dodavatelem závodu je i české Aero Vodochody.

Požár byl nahlášen v neděli večer, kolem půlnoci místní hasiči na Facebooku oznámili, že jej dostali pod kontrolu. Příčinou byla pravděpodobně závada na výrobním stroji. Při požáru nebyl nikdo zraněn. „V tuto chvíli předpokládáme, že šlo o nehodu,“ citoval hasiče deník Belfast Telegraph.

Požár poškodil některé stroje a střechu výrobní haly, oznámil Bombardier. Výrobní linky komponentů pro letouny či již hotové díly plameny neponičily. „Jsme přesvědčeni, že dopad na dodávky zákazníkům bude minimální,“ uvedla firma.

Závod Bombardieru byl donedávna více než měsíc uzavřen kvůli obavám ze šíření koronaviru, což způsobilo problémy českému Aeru Vodochody, které pro něj vyrábí náběžné hrany křídel. Aero v reakci na to muselo zkrátit pracovní úvazek až třem stovkám zaměstnanců.

Požár zasáhl Bombardier uprostřed procesu prodeje severoirského závodu společnosti Spirit AeroSystems. Transakce v hodnotě 1,1 miliardy dolarů má být dokončena do poloviny tohoto roku.