Zdaňte nás více, žádají milionáři ze sedmi zemí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Miliardáři a milionáři včetně dědičky Walta Disneyho Abigail Disneyové chtějí zvýšit daně pro bohaté, peníze by směřovaly na boj proti koronaviru.
Miliardáři a milionáři včetně bývalého šéfa investiční společnosti BlackRock Morrise Pearla chtějí zvýšit daně pro bohaté, peníze by směřovaly na boj proti koronaviru.
Vchod ke studiím Walta Disneyho v Kalifornii
4
Fotogalerie

Desítky milionářů ze Spojených států a šesti dalších zemí vyzvaly vlády, aby zvýšily zdanění bohatých a získané peníze využily k financování programů, které si vyžádala pandemie nemoci COVID-19. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Za výzvou stojí skupina, která se označuje jako „Milionáři pro humanitu“ a zahrnuje přes 80 bohatých lidí, včetně dědičky společnosti Walt Disney Abigail Disneyové či bývalého šéfa investiční společnosti BlackRock Morrise Pearla.

„My, níže podepsaní milionáři a miliardáři, žádáme své vlády, aby zvýšily zdanění lidí, jako jsme my. Okamžitě. Výrazně. Trvale,“ uvedla skupina v otevřeném dopise.

„Nedoplňujeme zboží na pulty v obchodech s potravinami ani nedodáváme potraviny od dveří ke dveřím. Ale máme peníze, spoustu peněz. Peníze, které jsou teď naléhavě zapotřebí,“ píše se dále v dopise.

Jejich dopis není první podobnou výzvou. Už před pandemií způsobenou šířením koronaviru skupina zhruba dvou stovek boháčů, kteří se označují jako „Vlastenečtí milionáři“ a zahrnující Disneyovou i Pearla, naléhala na vytvoření progresivnějšího daňového systému.