Zlínský Mitas vyhlásil stávku, výroba se úplně zastaví

Mitas

Mitas Zdroj: Anna Vackova, E15

Mitas
Mitas
Mitas
Pneumatiky Mitas
Mitas
7
Fotogalerie

Odboráři zlínského závodu společnosti Mitas vyhlásili na 11. dubna výstražnou stávku. Bude v řádu několika hodin, výroba se v tu dobu zcela zastaví, řekl dnes předseda tamní odborové organizace Vladislav Jandásek. Odbory požadují zvýšení mezd. Mitas vyrábí hlavně zemědělské a průmyslové pneumatiky.

"Uděláme to tak, abychom ekonomicky co nejméně poškodili zaměstnavatele. Musí však už ale být vidět, že lidé jsou naštvaní," uvedl Jandásek.

Odboráři již minulý týden získali dostatek podpisů pro vyhlášení stávky. V závodě pracuje zhruba 700 lidí, v odborech je jich přibližně 440. Stávková pohotovost v závodu platí od 10. března.

Do Zlína přijedou podle Jandáska 11. dubna také představitelé jiných odborových svazů včetně předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. "Součástí bude i krátký mediální briefing," uvedl Jandásek.

Odboráři chtěli původně vyhlásit výstražnou stávku na 6. dubna. "To však mají termín stávky dopravci, které podporujeme a kteří jsou na tom snad ještě hůř než my. Proto jsme termín posunuli, také abychom jim nebrali mediální prostor," uvedl Jandásek.

Odbory požadují buď pro letošní rok zvýšení o 30 korun na hodinu, nebo zvýšení k průměrné mzdě pro Zlínský kraj pro dané průmyslové odvětví, která je podle Jandáska nyní asi 26.500 korun. Letos by se mzda ve zlínském závodě k tomuto průměru zvýšit o sedm procent, od ledna příštího roku o deset procent a od července o 20 procent.

Podle Jandáska je průměrná hrubá mzda v závodu asi 27.000 korun. V reálu však mají pracovníci ve výrobě nejvýše asi 20.000 korun čistého, většina jich má podle něj 12.000 až 15.000 korun čistého v třísměnném provozu.

Ke stávkové pohotovosti se podle Jandáska schylovalo už loni, Mitas však coby součást českého gumárenského holdingu ČGS HOLDING koupila švédská skupina Trelleborg. Odbory poté podle Jandáska chtěly počkat, jak se k věci postaví nový majitel. Mitas má kromě Zlína závody v sousedních Otrokovicích a v Praze.

Kvůli nízkým mzdám byla před týdnem vyhlášena stávková pohotovost také v pražském závodě společnosti Mitas. Po středečním jednání s vedením firmy však odboráři připustili, že se na mzdách možná dohodnou. Zaměstnavatel jim slíbil, že nejpozději příští týden přijde s návrhem mzdových tarifů na letošní rok. Na čtvrtek plánují pražští odboráři veřejné shromáždění zaměstnanců.

Mitasu předloni klesl zisk o 14 procent na 952,7 milionu korun. Tržby klesly o osm procent na 8,05 miliardy korun, z toho 7,7 miliardy firma utržila v zahraničí.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni Mitas coby součást českého gumárenského holdingu ČGS HOLDING koupila švédská skupina Trelleborg. Ve svých výrobních závodech v ČR, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.