Continental Barum otevřel novou halu za čtyři miliardy, na jednu směnu stačí 30 lidí

Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum

Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum Zdroj: ČTK

Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
13
Fotogalerie

Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum dnes otevřel zrekonstruovanou halu na výrobu nákladních plášťů. Stavba a nové technologie stály 4,2 miliardy korun, jde o dosud největší investiční akci koncernu Continental v otrokovickém závodě. Continental Barum je součástí koncernu od roku 1993. 

Společnost chce zvyšovat produkci nákladních plášťů, do nové haly přijala 130 zaměstnanců, do dvou let by jich mohlo být cekem 250 až 300, řekl dnes na zahájení jednatel společnosti Libor Láznička. Ve firmě nyní pracuje 4800 zaměstnanců, Continental Barum je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji.

V hale se vyrábějí těžké nákladní pláště, denně je jich 1200 až 1300. Hala zatím jede asi ze 70 procent, letos vyrobí asi 480 tisíc kusů, plánovaná kapacita je až 700 tisíc těžkých nákladních plášťů za rok. "Pokud by se postavily za sebe, bylo by to 210 kilometrů," uvedl Láznička. V hale je nejmodernější vybavení pro výrobu nákladních plášťů koncernu Continental, řada procesů je automatizována. Vyrábí se v ní na čtyři směny, v jedné směně je jen 30 zaměstnanců.

Investice byla největší v otrokovickém závodě za téměř 24 let spolupráce s koncernem. "Rovná se to jedné menší fabrice," řekl Láznička, podle kterého se do otrokovické továrny za dobu, co spadá pod koncern, investovalo přes miliardu eur, tedy asi 27 miliard korun. "Mnoho projektů bylo rozděleno na několik fází. Toto byl jeden balík peněz, to je unikátní," uvedl Láznička.

Otrokovická továrna vyrábí nejvíce osobních plášťů v koncernu, nákladní pláště se dělají také ve slovenském Púchově. Loni Continental Barum vyrobil 21,1 milionu osobních plášťů, 919 tisíc nákladních plášťů a 119 tisíc plášťů industriálních. Trh se však podle Lázničky nyní chová jinak než před lety, kdy se více plánovalo, nyní má podnik výhled jen na několik měsíců.

Rekonstrukce výrobní haly začala v roce 2013. Objekt dříve využívala společnost Mitas, která byla v areálu Barumu v pronájmu, postavila však svou halu v otrokovické průmyslové zóně TOMA. Rekonstrukce a přístavba nové haly Continental Barum byla dokončena loni, hala se postupně vybavovala a rozjížděla se v ní výroba. První kusy se v rekonstruované hale začaly vyrábět loni v dubnu. Nová hala má rozlohu asi 25 tisíc metrů čtverečních.

Společnosti loni vzrostly tržby na rekordních 57,7 miliardy korun, což bylo o 3,5 procenta více než v předchozím roce.

Čtete nás rádi? Podpořte nás ve finálovém hlasování v anketě Křišťálová lupa. Děkujeme.