Průmyslová výroba v říjnu stoupla o 4,1 procenta, zlepšení je jen zdánlivé

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v říjnu oproti stejnému období loňského roku vzrostla o 4,1 procenta, zatímco v září statistici zaznamenali pokles o 6,8 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů ale klesla o 3,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

„Říjen 2012 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o tři pracovní dny více. Po očištění od sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,7 procenta,“ uvedl ČSÚ.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení. Rostla i výroba elektrických zařízení, chemických látek a chemických přípravků. Klesla naopak výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování; slévárenství.

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce | CSU

Hodnota nových zakázek v říjnu ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 6,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,3 procenta. „K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů,“ uvedli statistici.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v říjnu 2012 meziročně vzrostly o 5,5 procenta.

Analytici: o žádný růst rozhodně nejde

Výsledky průmyslové výroby za říjen podle analytiků neznamenají návrat k růstu. Odborníci zdůrazňují, že průmysl dosáhl těchto čísel je díky vyššímu počtu pracovních dní proti loňsku. Mírný optimismus tak vyvolává jen meziroční růst nových zakázek o 5,3 procenta.

„Po očištění o vliv pracovních dní klesla průmyslová výroba o 3,3 procenta meziročně, což hodnotíme jako zklamání - odhadovali jsme, že průmysl poklesne po očištění 'jen' o zhruba 1,7 procenta,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Za celý letošní rok odhaduje pokles průmyslové výroby o 0,2 procenta, pro rok 2013 počítá s růstem o 0,7 procenta.

Analytik ČSOB Petr Dufek konstatoval, že lepšího výsledku v souladu s očekáváními dosáhlo strojírenství, výroba elektrických zařízení a chemický průmysl. Výroba aut podle něj „nijak výrazně neoslnila“, ale automobilový průmysl má dost nových zakázek.

Index průmyslové produkce - mezinárodní srovnáníIndex průmyslové produkce - mezinárodní srovnání | CSU

„Vůbec příliv nových zakázek do průmyslu dává tušit, že by recese tohoto odvětví vůbec nemusela být drastická jako ta minulá,“ uvedl Dufek. „V každém případě se průmysl může jen těžko vyhnout dopadům klesající západoevropské poptávce, která zhoršuje celkový výhled hlavního exportního trhu ČR,“ doplnil.

Nárůst nových zakázek hodnotí pozitivně i analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Zdůraznil, že poptávka sice přichází stále převážně ze zahraničí, v říjnu však vzrostla i poptávka z tuzemska, meziročně o 3,3 procenta.

„Nárůst nových zakázek je sice příjemným překvapením, avšak z jednoho čísla nelze dělat předčasně optimistické závěry,“ upozornil Novák. „Slabá domácí poptávka obrat k lepšímu rozhodně nepřinese. Spoléhat však plně nelze ani na poptávku ze zahraničí, která český průmysl táhne v posledních letech. Pro další vývoj v průmyslu bude klíčové, jak se bude dařit rychle se rozvíjejícím zemím v čele s Čínou,“ uvedl.