Ranní check: Avast vyvíjí vlastní digitální peněženku, Křetínský chce ovládnout francouzské vydavatelství

Ředitelství společnosti Avast

Ředitelství společnosti Avast Zdroj: Avast

Ondřej Vlček, prezident společnosti Gen Digital
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 73. den v roce, svátek slaví Rút a Matylda. V tento den byl roku 1939 ustanoven Slovenský stát.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Avast chystá konkurenci pro Apple Pay a Google Pay

Společnost Gen Digital, která vznikla spojením firem Avast a NortonLifeLock, se bude podílet na vytvoření konkurence pro služby Apple Pay a Google Pay. Společně s podniky Visa, Accenture, American Express nebo Futurewei, což je americká odnož Huawei, začíná vyvíjet technologii určenou k pohánění digitálních peněženek. Na rozdíl od peněženek Applu a Googlu má být otevřená a dostupná všem zájemcům na trhu.      

✅ Sberbank vrhla na trh miliardový balík špatných půjček

Padlá Sberbank nabídne trhu velkou porci úvěrů. Tentokrát těch, které se příliš nepovedly a dlužníci jsou v prodlení se splátkami. Balík takzvaných klasifikovaných úvěrů zahrne půjčky za 2,1 miliardy korun. Výtěžek bude ovšem podle poradců dramaticky odlišný od nominální hodnoty půjček, potenciálně velmi riziková aktiva zřejmě skončí v majetku velkých domácích hráčů z řad nebankovního byznysu. Transakci plánuje banka uzavřít do konce června.     

Aktuální záběry z ulic ukrajinského města Bachmut

Inflace padla, ať žije recese. Hrůzný americký bankovní víkend se snaží přepsat budoucnost  

Konec éry nekritického myšlení na burzách, potenciální inflační epilog a síla recese jako nový základní kámen agendy ekonomických redakcí i hospodských rozhovorů. I takové mohou být dopady jediného „pokaženého“ amerického víkendu, který dal vzpomenout na velkou finanční krizi, jež na burzovním parketu vrcholila právě před čtrnácti lety. Pád bankovního tandemu Silicon Valley Bank a Signature Bank vyhlásil válku riziku ve všech jeho podobách, která má podle ekonomů šanci nastavit nové globální ekonomické klima.   

✅ Evropská komise umožní Agrofertu převzetí divize rakouské chemičky Borealis

Evropská komise schválila skupině Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše plán převzít divizi rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv. Komise dospěla k názoru, že transakce nevyvolá žádné obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru, stojí v jejím prohlášení

Křetínský podal nabídku na převzetí stoprocentního podílu ve francouzském vydavatelství Editis  

Český podnikatel Daniel Křetínský oficiálně podal nabídku na převzetí stoprocentního podílu druhého největšího francouzského vydavatelství Editis, píše Le Figaro. Nabídku Křetínský učinil společnosti Vivendi, která je mateřskou společností skupiny Editis. Kromě Křetínského nabídku na převzetí podala také italská skupina Mondadori, kterou vlastní Silvio Berlusconi, kanadský Quebecor a mediální skupina Reworld, píše francouzský web Capital. Křetínského mluvčí Daniel Častvaj uvedl, že spekulace o investičních záměrech nechce komentovat.   

Stane se dnes:

  • Evropská komise představí návrh úpravy fungování energetického trhu, který je reakcí na loňské rekordní zdražování elektřiny.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí.