Ranní check: České dráhy prodají polikliniky za miliardu. Apple Vision Pro lámou rekordy

Michal Krapinec, České dráhy

Michal Krapinec, České dráhy Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 24. den roku, svátek má Milena. V tento den v roce 1984 začal Apple prodávat první počítače Macintosh. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Tchajwanský fond podpořil český startup, který propojuje turisty s místními řidiči

Tuzemský startup Daytrip získává od skupiny investorů zhruba 227 milionů korun na další rozvoj. Mezi nimi je také tchajwanský fond Taiwania Capital, pro který jde o druhou investici do českého startupu v posledních třech měsících. Daytrip umožňuje turistům v destinacích, kde tráví dovolenou, najmout si zdejší řidiče-průvodce po zajímavých místech. Celkově startup od investorů během své existence získal už 385 milionů korun.

✅ České dráhy rozprodají polikliniky pronajímané Agelu. Očekávají alespoň miliardu

Představenstvo Českých drah v úterý schválilo záměr prodat svůj podnik Železniční zdravotnictví. Deníku e15 to potvrdilo tiskové oddělení dopravce. Dráhy tak v příštích měsících vypíšou výběrové řízení, v němž budou moci zájemci nabídnout částky, za které by polikliniky odkoupili. Podle informací e15 si dopravce od prodeje slibuje částku přesahující jednu miliardu korun.          

✅ „Brýle na lyže“ od Applu zaznamenaly obrovský úspěch. Zájem opadne, tvrdí analytik

Revoluční chytré brýle Apple Vision Pro jsou už od minulého týdne v USA v předprodeji. A zaznamenaly obrovský úspěch, protože se téměř hned beznadějně vyprodaly. Dodací lhůta je pět až sedm týdnů. Za víkend se totiž prodalo až 180 tisíc kusů, uvádí Apple analytik Ming-Chi Kuo. Zároveň předpovídá, že zájem opadne.

✅ Air Bank představila novou službu Cvak, která má zlepšit dostupnost bezhotovostního placení

Air Bank v úterý představila své nové platební řešení Cvak, které spojuje možnost placení z účtu na účet a platby digitalizovanou platební kartou. Nová služba má zlepšit dostupnost bezhotovostního placení u malých obchodníků, řekl ředitel Air Bank Michal Strcula. Řešení je koncipované tak, aby se k němu mohly připojit i ostatní banky. Letos se k projektu připojí Fio banka, mBank a Moneta Money Bank. Strcula na chystané spuštění služby Cvak upozornil už v loňském rozhovoru s e15.            

Stane se dnes: 

  • V Argentině se koná generální stávka. Odboráři protestují proti ekonomickým a sociálním reformám nového prezidenta Javiera Mileia. 
  • Zasedá Evropská komise.Eeurokomisaři představí balíček norem souvisejících s ekonomickou bezpečností
  • Slovenský premiér Robert Fico se v německé metropoli setká se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem
  • IKEA představí finanční výsledky za rok 2023 a plány pro rok 2024