Ranní check: Český byznys se obává eskalace v Izraeli. EU znervózňuje záhada baltského plynovodu

Izraelské bombardování Gazy

Izraelské bombardování Gazy Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 284. den roku, svátek má Andrej. V tento den v roce 1984 obdržel Jaroslav Seifert Nobelovu cenu za literaturu.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Kde se válka zastaví, ptá se český byznys. Do Izraele exportuje zboží za 27 miliard

Rozsáhlý raketový a pozemní útok palestinských teroristů na Izrael a vyhlášení válečného stavu v zemi dopadá také na byznys českých firem. Minimálně do konce roku ruší osobní jednání, podnikatelské mise nebo účast na odborných konferencích a veletrzích. České společnosti mají obavy především ze stupňování konfliktu mezi Izraelem a Hamásem, který by podle nich mohl dosáhnout výrazně širších rozměrů.

✅ Záhada plynovodu v Baltu pohání nervozitu Evropy

Evropská sedmadvacítka sice není před letošní zimou v tak dramatické situaci jako loni, dopadá na ni však několik plíživých energetických problémů. Poškození potrubí Balticconnector v Baltském moři navíc vzbuzuje další obavy o bezpečnost plynové infrastruktury. Finové míní, že zřejmě nešlo o nehodu. Bezjaderné Německo znovu spoléhá na uhlí a pře se s Francií o podobu reformy trhu s elektřinou.

✅ Brno láká miliardové investice. Stává se hlavním městem technologií

Kdysi dávno, když ještě Brno bylo plné heren s automaty, na Náměstí Svobody nebyl Starbucks, nerozmáhala se barová a gastro scéna a jediným slušnějším povyražením byly pivnice Pegas a Zelená kočka, se začaly pokládat základy jihomoravské metropole jako technického a vědeckého centra této země. Kraj, město a tamní univerzity rozjely Jihomoravské inovační centrum (JIC) podporující začínající podnikatele, studenty a profesory v překlápění akademické práce do komerčního prostředí. Výsledky tohoto snažení nenápadně prorůstají všude možně.

✅ Zahraniční pracovníky chceme do Česka dostat v řádu dnů, říká prezident Hospodářské komory

České profesní organizace vyzvaly vládu, aby začala řešit dlouho zanedbávané problémy českého hospodářství. Vedle investic do dopravy, energetiky a digitalizace požadují i změny na pracovním trhu.  V průzkumu Hospodářské komory označily firmy za největší riziko pro podnikání právě nedostatek zaměstnanců. Komora proto podle svého šéfa Zdeňka Zajíčka (ODS) chce tlačit na vládu, aby zásadně zrychlila udělování pracovních povolení pro pracovníky ze zahraničí. Podle Zajíčka jich tu pro velké investiční stavby v dopravě a energetice bude potřeba až 100 tisíc ročně.

Stane se dnes: 

  • Česká vláda projedná návrh na působení armády v zahraničních operacích v příštím roce, návrhy na jmenování nových generálů nebo novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.
  • Německý ministr hospodářství Robert Habeck představí aktualizovaný výhled ekonomického vývoje. Očekává se, že vládní prognóza bude počítat s poklesem hrubého domácího produktu o 0,4 procenta.
  • Začíná dvoudenní zasedání ministrů obrany NATO v Bruselu.
  • Slovenský soud má vynést rozsudek v případu bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisky, který čelí obžalobě v daňové kauze jeho rodinné firmy KTAG.