Ranní check: Dividenda Monety vynese PPF miliardu, ING porušila zákon o praní peněz

PPF Gate

PPF Gate Zdroj: E15 Dominik Kučera

  • Do digitálního eura by se mohly zapojit banky i pošty
  • ING porušila zákon o praní peněz
  • Apple vyhrál ve sportu s tvůrci hry Fortnite
  • Dividenda Monety vynese PPF přes miliardu korun

Dobré ráno! Je 116. den roku, svátek má Oto. V tento den v roce 1986 došlo k havárii v jaderné elektrárně Černobyl.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Do projektu digitálního eura by se mohly zapojit banky i pošty

Evropská centrální banka rozpracovává myšlenku digitálního eura. Člen výkonné rady ECB Fabio Panetta na zasedání hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu přiblížil, jak by mohla státní digitální měna fungovat, respektive s jakou úrovní ochrany soukromí uživatelů. Podle Panetty ale budou mít v otázce zavedení digieura hlavní slovo europoslanci a členské státy.

✅ Banka ING porušila zákon o praní peněz

Česká národní banka potrestala v dubnu vysokou pokutou banku ING za nedodržení zákona o prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Pětimilionovou pokutu si ING vysloužila za přešlapy v loňském roce. Vnitřní procesy finančního domu podle regulátora nedokázaly spolehlivě rozpoznat potenciálně rizikové klienty, podezřelé transakce nebo neobvykle velké převody peněz. Banka dostala za obdobné delikty obří pokutu od nizozemské prokuratury už před pěti lety.

✅ Apple vyhrál ve sporu s tvůrci hry Fortnite

Herní vývojář Epic Games neuspěl v další z řady soudních pří se společností Apple točících se kolem toho, jaké platební metody jsou přípustné ve virtuálním obchodu AppStore. Odvolací soud v Kalifornii do značné míry vyhověl Applu, vývojářům ale umožnil únik před vysokými provizemi, které si Apple účtuje při nákupech v aplikacích.

✅ Dividenda Monety vynese PPF více než miliardu korun

Bezmála jeden a čtvrt miliardy korun vynese finanční skupině PPF schválená dividenda Monety Money Bank. Valná hromada banky v úterý mimo jiné schválila osmikorunovou dividendu na akcii, skupina Renáty Kellnerové je přitom s necelými třiceti procenty jejím dominantním akcionářem. Další stamiliony zamíří do skupiny J&T a k miliardáři Pavlu Tykačovi, kteří s PPF dohromady v bance vlastní nadpoloviční většinu.

Stane se dnes:

  • EK představí plán, jak bojovat s nedostatkem léků v zemích EU
  • Německý ministr hospodářství Robert Habeck zveřejní jarní hospodářský výhled
  • Ukrajinský premiér Denys Šmyhal bude jednat v Itálii o rekonstrukci své země
  • Ministr práce Marian Jurečka bude jednat se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů o změnách systému penzí