ING porušila zákon o praní peněz. Centrální banka jí vyměřila tučnou pokutu

Nizozemská prokuratura bance ING už v září 2018 udělila pokutu 775 milionů eur.

Nizozemská prokuratura bance ING už v září 2018 udělila pokutu 775 milionů eur. Zdroj: Profimedia

Česká národní banka potrestala v dubnu vysokou pokutou banku ING za nedodržení zákona o prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Pětimilionovou pokutu si ING vysloužila za přešlapy v loňském roce. Vnitřní procesy finančního domu podle regulátora nedokázaly spolehlivě rozpoznat potenciálně rizikové klienty, podezřelé transakce nebo neobvykle velké převody peněz. Banka dostala za obdobné delikty obří pokutu od nizozemské prokuratury už před pěti lety. 

„ING Bank se uznává vinnou, že ke zmírňování a účinnému řízení rizik legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a k naplnění povinností stanovených AML zákonem nezavedla a neuplatňovala ke dni 12. února 2021 odpovídající strategie a postupy vnitřní kontroly a komunikace,“ stojí v rozhodnutí ČNB ze začátku dubna. Podle ING již došlo k nápravě. "ING Česká republika respektuje výsledky inspekce ČNB, která reflektovala období let 2020 až 2021, a přijala veškerá nezbytná opatření k naplnění požadavků regulátora," uvádí mluvčí ING Lucie Polívková. 

Udělení obdobné sankce je podle poradců neobvyklé. "Banky jsou pokládány za „benchmark“ v oblasti nastavení a dodržování procesů AML," zdůrazňuje ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Petr Kymlička. Navíc podle něho banky obvykle disponují propracovanými technologickými nástroji pro ověřování transakcí. "Problémy jsou v této souvislosti pravděpodobné například v návaznosti na dodržování sankčních seznamů, v nichž je někdy velmi těžké se správně orientovat," dodává Kymlička. 

Nizozemská prokuratura bance ING už v září 2018 udělila pokutu 775 milionů eur za přestupky v oblasti praní špinavých peněz v letech 2010 až 2016. Prokurátoři tehdy uvedli, že banka nezjišťovala skutečné vlastníky účtů a nevšímala si neobvyklých transakcí, které přes ně probíhaly. Klienti tak mohli po celá léta nerušeně využívat účty u ING ke kriminálním aktivitám. ING poskytuje v Česku bankovní služby jen na bázi takzvané organizační složky, nemá tedy vlastní entitu jako právnická osoba.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!