Ranní check: Evropa zbrojí. Středoevropské burzy zesměšnily Wall Street

Dobré ráno! Je 114. den roku, svátek má Vojtěch. V tento den v roce 1996 se na internetu objevil server Neviditelný pes, první český pokus o ryze internetový deník.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Evropské výdaje na obranu strmě rostou. Němečtí zbrojaři nabírají personál automobilek

Globální vojenské výdaje podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) loni vzrostly o 6,8 procenta na 2,4 bilionu dolarů. Žebříčku nejvíce utrácejících zemí stále vévodí Spojené státy následované Čínou a Ruskem. Pod vlivem války na Ukrajině však do zbrojení masivně investuje i Evropa. Některé země na kontinentu se přitom snaží nejen nakupovat, ale i rozvíjet vlastní obranný průmysl. Například v Německu zbrojaři využívají potíží automobilového průmyslu a získávají tak kvalifikované pracovníky.

✅ Hra o zlaté vejce. Česká pošta chce zisky z budoucí samostatné Balíkovny

Až se začátkem příštího roku vyčlení z České pošty její jediná výdělečná divize Balíkovna, očekává státní podnik ze svozu, zpracování a doručování komerčních balíkových zásilek dál peníze. Především proto, že letos bude pokračovat ve stamilionových investicích do Balíkovny a sám potřebuje výrazně omladit technologie a informační systémy. Balíkovna chystá nové služby a další rozšiřování sítě samoobslužných boxů nebo flotily elektromobilů.

✅ Feri víc než sebe hájil svého virtuálního avatara. U soudu prohrály i stereotypy

Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za dvě znásilnění a jeden pokus o něj. Paradoxně tím udělal pro osvětu tématu sexualizovaného násilí víc, než když v roli politika podpořil hnutí MeToo. Tvář influencera a někdejšího politika TOP 09 přilákala k jeho případu obří pozornost a společnost měla prostřednictvím médií unikátní příležitost pod drobnohledem sledovat, jak se justice dokáže vypořádat se stereotypy o znásilněných, jimiž se Feri bránil.

✅ Střední Evropa zesměšnila Wall Street. Lídrem je exotická Budapešť, chvostu se drží Praha

Americký trh Nasdaq plný akciových hvězd z branže technologií, indický parket sdružující reprezentanty tamní ambiciózní ekonomiky a vedle toho akciový trh střední Evropy. Zdánlivě dramaticky nesourodá trojice trhů má za uplynulý rok svůj silný společný jmenovatel: Všechny tyto trhy totiž shodou okolností vydělaly investorům přes 35 procent. Na světové burzovní mapě jinak nevýrazná střední Evropa tak za sebou optikou indexu CECE mapujícího vývoj bezmála tři desítky nejvýznamnějších titulů ze středu kontinentu dokázala za posledních dvanáct měsíců nechat třeba ikonický americký index S&P 500.

Stane se dnes:

  • Na zámku Liblice začíná dvoudenní setkání náčelníků generálních štábů armád V4. 
  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken letí na čtyřdenní návštěvu Číny.
  • Americký Senát začne projednávat návrhy zákonů o vojenské finanční pomoci Ukrajině, Izraeli, Tchaj-wanu a dalším partnerům v jihovýchodní Asii.