Ranní check: GE Aviation má finanční potíže, miliardář Komárek ovládl řecký Opap

Karel Komárek patří mezi nejbohatší Čechy.

Karel Komárek patří mezi nejbohatší Čechy. Zdroj: KKCG

Dobré ráno! Je 220. den roku, svátek má Soběslav. V tento den před třiceti lety dopadlo policejní komando v Praze recidivistu Jiřího Kajínka, hledaného pro vraždu z 30. května 1993. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Miliardář Komárek ovládl řecký Opap. Podíl mu za rok vynesl deset miliard

Miliardář Karel Komárek má další řecký zářez. Jeho skupina Allwyn totiž získala kontrolu nad řeckou sázkovou společností Opap. Získání majority v loterijním byznysu pod Olympem skupina léta deklarovala jako jeden ze svých strategických cílů, tento krok Komárkovi zároveň otevřel novou kapitolu ve směřování tamního podnikání. V kontextu Opapu přitom může miliardář slavit na dvou frontách. Jen za uplynulý rok totiž hodnota podílu skupiny v řecké sázkovce vzrostla i díky zájmu Allwynu o téměř půl miliardy eur, více než dvanáct miliard korun.  

Česká GE Aviation čelí těžkostem. Certifikace přelomového motoru vázne

Měl to být jeden z největších úspěchů tuzemského strojírenství v poslední době. Zcela nově navržený letecký motor Catalyst zosobňuje vytoužený produkt s vysokou přidanou hodnotou, a hlavně staví na vývoji v českém výzkumném centru. Z ambiciózních plánů však zůstávají jen dluhy a v nejbližších pár letech tomu zřejmě nebude jinak. Kumulovaná ztráta společnosti GE Aviation Czech, která Catalyst vyvíjí, už přesáhla pět miliard korun.

O pětinu méně bytů. Výstavba v pololetí prudce zpomalila

Výstavba nemovitostí k bydlení zažívá prudký sestup. Za první polovinu letošního roku se počet zahájených staveb bytů v bytových domech meziročně propadl o 19,5 procenta. V případě rodinných domů šlo dokonce o pokles ve výši 32,9 procenta. Údaje Českého statistického úřadu za červen jsou jen o něco méně pesimistické. Celková data o stavební produkci přitom za pololetí vykazují jen mírný meziroční pokles, a za červen dokonce růst.

ČEZ se zajímá o koupi GasNet. Připraví kvalitní nabídku, státu se to zamlouvá

Polostátní energetická společnost ČEZ se bude ucházet o českou plynárenskou distribuční síť GasNet. Agentuře Reuters to řekl ředitel strategie a místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Podle něj je firma připravena podat nabídku na odkup, zatím však nebyl spuštěn formální proces prodeje. Cena může být v desítkách miliard korun.

Stane se dnes:

  • Prezident Petr Pavel jmenuje soudkyni Ústavního soudu Veroniku Křesťanovou. 
  • Statistický úřad v Budapešti bude informovat o vývoji inflace v Maďarsku za červenec. Ekonomové očekávají, že z červnové hodnoty 20,1 procenta tamní inflace klesla pod 18 procent.
  • Česká národní banka zveřejní devizové rezervy ČNB k 31. červenci, saldo svých devizových obchodů k 30. červnu a také čtvrtletní informace o devizových rezervách ČNB k 30. červnu.