O pětinu méně bytů, o třetinu méně rodinných domů. Výstavba v pololetí prudce zpomalila

Výstavba bytů zpomalí

Výstavba bytů zpomalí Zdroj: ČTK / Petrášek Radek

Výstavba nemovitostí k bydlení zažívá prudký sestup. Za první polovinu letošního roku se počet zahájených staveb bytů v bytových domech meziročně propadl o 19,5 procenta. V případě rodinných domů šlo dokonce o pokles ve výši 32,9 procenta. Údaje Českého statistického úřadu za červen jsou jen o něco méně pesimistické. Celková data o stavební produkci přitom za pololetí vykazují jen mírný meziroční pokles, a za červen dokonce růst.

V oblasti bytového stavebnictví naopak výrazně přibylo rekonstrukcí a konverzí nebytových prostor na bytové domy, ty jsou ale podle Českého statistického úřadu co do počtu méně významné. 

Pohled na dobíhající bytovou výstavbu je optimističtější. V pololetí bylo dokončeno meziročně o 2,7 procenta více bytů, v červnu statistika zaznamenala dokonce čtyřprocentní skok. Pohled na vydaná stavební povolení, kde v pololetí došlo u výstavby bytových budov k propadu o 34,6 procenta, naopak do budoucna naznačuje další pokles. 

Celkově stavební produkce v prvním pololetí meziročně klesla o dvě procenta. „V červnu byla stavební produkce meziměsíčně vyšší o 2,5 procenta a meziročně po několikaměsíčním poklesu vzrostla o procento. Růst se odehrával na inženýrských i pozemních stavbách a příspěvek segmentů k celkovému růstu byl stejný,“ řekl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Hodnota nově povolených staveb za prvních šest měsíců roku vzrostla o skoro sedm procent na 287 miliard korun v běžných cenách, což je nejvíce od začátku sledování tohoto ukazatele v roce 2006. Počet vydaných stavebních povolení byl ale o 10,9 procenta nižší, jde zároveň o nejnižší hodnotu za první pololetí od roku 2016.

Ztenčující se počty nových zakázek v oblasti bytové výstavby nutí stavební firmy k intenzivnímu cenovému boji. Potvrzují to data analytické společnosti Ceec Research, která několikrát do roka provádí průzkum mezi stavebními podniky. „Dvě třetiny stavebních firem přiznávají, že někdy dokonce porušují své interní směrnice při získávání zakázky. Jedná se převážně o snahu získat zakázku, kde je vyšší tlak na ceny, někdy dochází k nabízení až dumpingových cen nebo způsobu realizace v nestandardních termínech dodávek,“ popsal nedávno pro e15 provozní ředitel CEEC Research Petr Ondrášek.

Stavební firmy mají zatím stále dost práce díky zakázkám, které nasmlouvaly v předchozích letech a které nyní stavějí či dokončují. Do konce roku se ale situace může změnit, ekonomové v odvětví předpovídají dvouprocentní ochlazení.

Na výrazné ochlazení se připravuje i největší stavební skupina Metrostav. „Dochází ke zřejmému poklesu na privátním trhu zejména u bytové a administrativní výstavby a to se následně odráží do celého stavebnictví. V současné době se projevuje delší setrvačnost stavebního trhu. Tlak na cenu je neustálý, ovšem v dnešní době je výrazně silnější,“ uvádí mluvčí Metrostavu Radim Mana.