Ranní check: Halving bitcoinu je na obzoru, banky válčí se zbrojaři

Zdroj: grafika e15

Dobré ráno! Je 72. den roku, svátek má Řehoř. V tento den v roce 1999 Česká republika společně s Maďarskem a Polskem vstoupila do NATO.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Půlení bitcoinu je na obzoru, bankéři ale věští ceně kryptoměny po halvingu pád

Všechno je jinak, přepište dějiny. Známá sousloví teď výstižně popisují, co se děje s cenou největší kryptoměny, která se v druhém březnovém týdnu dostala nad rekordních 70 tisíc dolarů za jeden bitcoin. Stalo se tak více než měsíc před očekávaným půlením (halvingem). Historicky to ale byla vždy až tato událost upravující množství bitcoinů v oběhu, která odstartovala prudký růst kurzu digitální měny k novým rekordním. Optimisté sice čekají, že efekt halvingu letos kurz kryptoměny ještě zvýší, bankéři z JP Morgan ale varují, že půlení může v první řadě přinést hlavně pořádnou cenovou korekci.

✅ Hubáčkův historický obchod. Jeden rok v britském InterGenu přinesl dividendy 5,5 miliardy

Britské byznysové angažmá olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka přineslo jeho energetickému fondu Creditas Assets více než uspokojivé zhodnocení. Z nově zveřejněné výroční zprávy fondu vyplývá, že za pouhý jeden rok, kdy vlastnil britskou skupinu InterGen, mu dividendy ze Spojeného království zaplatily nejméně třetinu investované sumy, 5,5 miliardy korun. Výroční zpráva totiž poprvé uvádí i sumu, za kterou fond InterGen koupil: 626 milionů liber, podle tehdejšího kurzu téměř 17 miliard korun.

✅ Babiš sháněl u spolupracovníků citlivé informace o Lipavském, spletl si ale adresáta

Šéf opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) si o víkendu od svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničních věcí Janu Lipavském (Piráti). S odkazem na e-mailovou konverzaci, kterou Babiš zaslal omylem jinému adresátovi, to dnes napsaly Novinky.cz. Babiš serveru řekl, že nesháněl žádné "kompro", ale šlo o podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky. Lipavský sdělil, že ho obsah e-mailů znechutil.

✅ Banky versus zbrojaři. ČSOB mění postoj, „komerčka“ úvěruje Strnada a Colt CZ

Ani mimořádné zisky výrobců munice, palných zbraní, těžké vojenské techniky nebo protidronových systémů a radarů nastartované rozsáhlou válkou na Ukrajině zatím nepřiměly banky k užší spolupráci s tímto odvětvím. Obranný průmysl nadále jen obtížně získává peníze především od zahraničních soukromých bankovních domů včetně překlenovacích úvěrů na nákup vstupních surovin a materiálů. Dokonce má omezený přístup k běžnému platebnímu styku. Z velkých finančních korporací působících v Česku má podle informací e15 zdaleka nejtvrdší přístup ke zbrojařům ČSOB. Česká spořitelna a Komerční banka jsou vstřícnější.

Stane se dnes:

  • Začíná 24hodinová stávka strojvedoucích osobních vlaků společnosti Deutsche Bahn. Ovlivní i Česko
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zveřejní měsíční zprávu o situaci na trhu
  • Český statistický úřad zveřejní výsledky maloobchodu za leden
  • Ministr zahraničí Jan Lipavský navštíví Spojené státy
  • Prezident Petr Pavel udělí v Praze státní vyznamenání 42. prezidentovi Spojených států amerických Billu Clintonovi