Ranní check: Krsek chystá větrné elektrárny ve Finsku. Bitcoin roste díky vidině ETF

Krajina s větrnými elektrárnami vytvořená umělou inteligencí

Krajina s větrnými elektrárnami vytvořená umělou inteligencí Zdroj: E15/Midjourney

Dobré ráno! Je 298. den roku, svátek má Nina. V tento den v roce 1959 obdržel Jaroslav Heyrovský Nobelovu cenu za chemii.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Za větrem do ciziny. Krsek ve Finsku připravuje tři gigawatty větrných elektráren

Čeští podnikatelé stupňují své ambice v zahraničí v oblasti rozvoje větrné energetiky. Zatímco v Česku jim investice do tohoto oboru zatím znemožňuje složitá administrativa a negativní postoj veřejnosti, jinde připravují projekty za desítky miliard korun. Naposledy rozšířil své plány byznysmen Tomáš Krsek. Poté, co ve Finsku letos v létě dokončil výstavbu 220 megawattů větrníků pro investiční společnost Blackrock, ohlásil přípravu dalších projektů s celkovým výkonem tři gigawatty.

✅ Češi vyvinuli revoluční displej pro virtuální realitu. Slibuje zcela věrný obraz

Švýcarsko-českému startupu Creal se povedl důležitý krok, který by mohl výrazně přispět k rozvoji virtuální a rozšířené reality (VR a AR). Firma vyvinula revoluční displej pro VR/AR brýle, který oproti současným technologiím posouvá virtuální obraz mnohem blíže reálnému pohledu. Creal tak přidává další českou stopu do VR/AR oboru po úspěchu herních vývojářů Beat Games a jejich hry Beat Saber, které koupil Facebook Marka Zuckerberga v roce 2019. Creal chce displej uvolnit na trh začátkem příštího roku. Tedy zhruba v době, kdy do oboru vstoupí společnost Apple se svými brýlemi Vision Pro.

✅ Trh vyhlíží ETF, bitcoin výrazně posiluje

Prudce vzhůru míří v tomto týdnu cena bitcoinu. Nejrozšířenější a dle tržní hodnoty nejhodnotnější světová kryptoměna se obchoduje nejdráž od loňského jara. Důležitou roli v tom sehrává očekávání, že americký regulátor finančního trhu umožní v USA vznik burzovně obchodovaných fondů (ETF) podložených přímo bitcoinem.

✅ Přesčasy odmítají sloužit tisíce lékařů. Péči neomezíme, slibují nemocnice

Celkem šest tisíc lékařů odmítá sloužit přesčasy, nově by se k nim mohly připojit i sestry a zdravotníci, uvedli v úterý zástupci Sekce mladých lékařů (SML) České lékařské komory a odborů. Hrozí tak, že od prosince budou mít nemocnice problém vykrýt směny. Lékařům vadí nejen novela zákoníku práce, která zdvojnásobila množství dobrovolných přesčasů na 832 hodin ročně, chtějí i navýšení základních odměn. Situaci nevyřešila ani páteční schůzka s ministry zdravotnictví a práce. Řada zařízení tak teď řeší, co dál. Společnost Krajská zdravotní v Ústeckém kraji připouští možné omezení služeb.       

Stane se dnes:

  • Premiér Petr Fiala navštíví Izrael.
  • Společnost Meta Platforms zveřejní výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí.