Ranní check: Meta poprvé vyplatí dividendu. Tržby Applu zastavily propad

Dobré ráno! Je 33. den roku, svátek má Nela. V tento den v roce 1989 byla v české části Československa vykonána poslední poprava, odsouzeným k smrti byl vrah Vladimír Lulek.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ Majitel Facebooku ztrojnásobil čtvrtletní zisky, poprvé vyplatí dividendu

Společnost Meta Platforms ve čtvrtém čtvrtletí meziročně ztrojnásobila čistý zisk na více než 14 miliard dolarů. Majitel sociálních sítí Facebook, Instagram a Threads či komunikační služby WhatsApp zároveň oznámil, že poprvé ve své historii vyplatí akcionářům dividendu. Ta za čtvrtletí dosáhne výše 50 centů na akcii. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 25 procent na 40,1 miliardy dolarů. V celém loňském roce Meta zvýšila čistý zisk o 69 procent na 39,1 miliardy dolarů.

✅ Apple ve čtvrtletí přerušil sérii propadů tržeb

Apple ve svém prvním finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 13 procent na 33,9 miliardy dolarů. Tržby technologického obra se zvýšily o dvě procenta na 119,6 miliardy dolarů. Šlo o jejich první růst za posledních pět čtvrtletí, obrat se podařil hlavně díky vyšším příjmům z prodeje telefonů iPhone.

✅ Jak státní Čepro koupí Robin Oil? Zoubkova firma mu půjčí dvě miliardy a rozpočet přijde o peníze

Státem vlastněná společnost Čepro zaplatí za síť čerpacích stanic Robin Oil 4,5 miliardy korun ve třech splátkách kupní ceny. Součástí dohody je i smlouva o úvěru, díky které Robin Oil vyvede ze společnosti celkem dvě miliardy korun. Ty pak státní Čepro použije na úhradu dvou částí kupní ceny vlastníkovi Robin Oilu, podnikateli Jiřímu Zoubkovi. Transakci také předcházelo stažení necelých 1,6 miliardy, které směřovaly do státního rozpočtu jako dividenda z Čepra. Tyto peníze skončily v nerozděleném zisku Čepra a budou pravděpodobně použity na úhradu části kupní ceny za Robin Oil.

✅ Vyřazení Westinghousu z tendru na jádro je varováním. Vláda ho načasovala hned po stíhačkách

Fanoušci jaderné energie, kteří si pamatují temelínský tendr, museli být tuto středu hodně vyděšeni. Šalamounské vyřazení/nevyřazení Westinghousu z trojice uchazečů o výstavbu reaktoru v Dukovanech oživilo vzpomínky na události před více než desetiletím. Tenkrát společnost ČEZ vyloučila z trojlístku zájemců o rozšíření temelínské elektrárny francouzskou Arevu. Finále zbývajících dvou uchazečů skončilo patem – celý temelínský tendr zkrachoval. Nyní nás čeká finále mezi francouzskou společností EDF a jihokorejskou KHNP. 

✅ Penta začne stavět pro církev, ta v Praze skupuje stovky bytů

V době, kdy si kvůli nedostatečné nabídce stále více lidí stěžuje na „nekřesťanské“ ceny bytů, začíná v Praze ve velkém skupovat celé bytové domy silný kupec – římskokatolická církev. Arcibiskupství pražské skrze svou společnost XPlace jen do roku 2025 nakoupí přes 400 bytů za čtyři miliardy korun. Podle informací e15 aktuálně uzavírá spolupráce s největšími developery na trhu. Momentálně dojednalo partnerství s miliardářem Markem Dospivou, konkrétně společností Penta Real Estate. Ta pro XPlace postaví dva nájemní bytové domy o 54 bytech v nové městské čtvrti Waltrovka v Praze 5. Tím to však nekončí.

Stane se dnes: 

  • O půlnoci na sobotu skončí dočasně obnovené stabilní kontroly na hranicích se Slovenskem. Nahradí je namátkový režim kontrol.
  • Stávka v regionální a městské autobusové i železniční dopravě zasáhne s výjimkou Bavorska celé Německo.
  • Americké energetické koncerny ExxonMobil a Chevron zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí.