Ranní check: Michl odmítá snížení sazeb, Toyota po čtyřech týdnech obnoví výrobu

Michl Aleš ČNB ekonom

Michl Aleš ČNB ekonom Zdroj: Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 261. den roku, svátek má Kryštof. V tento den v roce 1793 první americký prezident George Washington položil základní kámen budovy Kapitolu. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Miliardářské sbírky. Čeští boháči otevírají své galerie

Česko má za sebou 34 let budování kapitalismu a jedno číslo je z tohoto pohledu význačné. Jde o 766 milionů korun, které utratili za první letošní půlrok sběratelé umění na tuzemských aukcích. Klub bohatých dozrál, a s ním i kultura budování bohatství. Čeští miliardáři se naučili skloňovat jména význačných výtvarníků.

✅ Zapomeňme na brzké snižování sazeb, chceme být banka jestřábů, prohlásil Michl

V první polovině příštího roku čeká Česká národní banka (ČNB) nízkou inflaci kolem dvou procent, uvedl její guvernér Aleš Michl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Odmítl brzké snižování úrokových sazeb centrální banky v příštích měsících.

✅ Jaká krize? Prodejce stavebnin Pro-Doma navýšil tržby o polovinu na 15 miliard

Českému prodejci stavebnin Pro-Doma loni meziročně vzrostly tržby o polovinu z 10 miliard na 15,3 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA stoupl o třetinu na 1,24 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, kterou zveřejnila ve Sbírce listin. Podle ní byl rok 2022 nejúspěšnějším rokem společnosti vůbec. Do výsledků se podle Pro-Doma podepsaly digitalizace, transformace dřívějších procesů a změny v obchodní politice.

✅ Pár tisíc demonstrantů na Václaváku je propadák. Rajchl míří na obsazenou cílovku

Horký podzim, nátlakové akce, rychlá změna vlády. Sny předsedy neparlamentní strany PRO Jindřicha Rajchla se po sobotní demonstraci na Václavském náměstí změnily v chiméru. Rajchl už netáhne a je třeba si položit otázku proč.

✅ Přes čtyři koruny na hodinu. Ministerstvo navrhlo, kolik by firmy mohly přispívat na home office

Ministerstvo práce přislo s návrhem částky, kterou by mohly firmy přispívat svým zaměstnancům na home office. Pravidla pro práci z domova včetně možnosti proplácet náklady upravuje novela zákoníku práce, u které kabinet předpokládá, že začne platit již v říjnu. Přesnou částku ale zákon nestanovuje, upravit ji má vyhláška na základě relevantních statistických údajů. Úřad ji nyní stanovil na 4,6 korun za hodinu, zaměstnanci by si přitom představovali alespoň sto korun na den.

✅ Piráty do eurovoleb znovu povede Marcel Kolaja. Budu hájit soukromí evropských občanů, říká

Lídrem pirátské kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja, nynější první místopředseda strany a europoslanec. Rozhodli o tom členové Pirátů při sobotním jednání celostátního fóra. Získal 299 hlasů z celkového počtu 543.

Stane se dnes: 

  • Český statistický úřad zveřejní indexy cen výrobců za srpen 2023.
  • Ministr dopravy Martin Kupka a europoslanec Alexandr Vondra (oba ODS) představí stav vyjednávání o změně emisní normy Euro 7. 
  • V automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se téměř po čtyřech týdnech odstávky plně obnoví výroba. Auta se tam přestala vyrábět 22. srpna kvůli chybějícím plastovým dílům od dodavatele Novares, kterému v polovině srpna vyhořel výrobní a skladovací prostor v Žebráku na Berounsku. Toyota v pátek 15. září spustila výrobu karoserií a lakovnu.  
  • Ministr životního prostředí Petr Hladík představí nové dotační výzvy vypsané z Modernizačního fondu během podzimu.