Piráty do eurovoleb znovu povede Marcel Kolaja. Budu hájit soukromí evropských občanů, říká

Volební lídr Pirátů pro eurovolby 2023 Marcel Kolaja

Volební lídr Pirátů pro eurovolby 2023 Marcel Kolaja Zdroj: Profimedia

Volební lídr Pirátů pro eurovolby 2023 Marcel Kolaja
Volební lídr Pirátů pro eurovolby 2023 Marcel Kolaja
3
Fotogalerie

Lídrem pirátské kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja, nynější první místopředseda strany a europoslanec. Rozhodli o tom členové Pirátů při sobotním jednání celostátního fóra. Získal 299 hlasů z celkového počtu 543. O senátorský mandát se za Piráty budou kromě již dříve oznámených kandidátů Hilšera a Wagenknechta příští rok ucházet Petr Jeništa a Jan Janda.

V souboji o první místo na kandidátní listině porazil další dva současné europoslance - Markétu Gregorovou a Mikuláše Peksu. Gregorová obdržela 152 hlasů, Peksa 81. Už před druhým kolem hlasování z klání vypadli bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík a neurochirurg Albert Štěrba.

Kolaja byl do začátku loňského roku místopředsedou Evropského parlamentu, nyní zastává pozici kvestora. Má tak na starosti administrativu a finanční záležitosti spojené s chodem instituce. Kromě toho působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a ve výboru pro kulturu a vzdělávání.

O tématu jsme již psali:

Kolaja chce v Evropském parlamentu navázat na práci v předchozím funkčním období a nadále usilovat o to, aby každý občan měl větší kontrolu nad svým životem on-line i offline, řekl po svém zvolení. „Budu hájit soukromí evropských občanů, to je pro mě jako piráta něco extrémně důležitého, něco, co Pirátská strana nese jako svůj prapor už od svého založení,“ poznamenal. Chce usilovat o Evropu jednotnou, moderní, respektující lidská práva. Prosazovat chce odpovědnou klimatickou politiku a udržitelnou ekonomiku.

Předseda strany Ivan Bartoš na začátku sobotního fóra, kde budou Piráti jednat také o aktualizaci programové části stanov či představení kandidátů do senátních voleb, řekl, že nemá nejmenších pochyb o tom, že jakákoli volba lídra kandidátky bude správná.

Bartoš také dodal, že nejen Česká republika, ale celá Evropa prochází náročným obdobím, což vždy nahrává extremistům nebo prospěchářům, kteří se přiživují na strachu lidí, snaží se společnost rozeštvat a ovládnout. Jsou proto podle něj potřeba politici, kteří dokážou výzvám čelit, mají vizi, kam směřovat, budou nekompromisně hájit demokracii, svobodu a občanská práva a naslouchat potřebám lidí.