Ranní check: Na burzy míří zástup nováčků, český výrobce dronů šestinásobně zvýšil tržby

Investoři na Wall Street.

Investoři na Wall Street. Zdroj: E15 (Midjourney)

Dobré ráno! Je 11. den roku, svátek má Bohdana. V tento den v roce 2005 představil Apple svůj miniaturní počítač Mac mini.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Český výrobce dronů Primoco raketově roste. Šestinásobně navýšil tržby, těží i ze zbrojení

Válka na Ukrajině, v Izraeli nebo i napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem a další konflikty nutí jednotlivé státy výrazně navyšovat výdaje na obranu. Nejen armády, ale i bezpečnostní složky, zpravodajské služby nebo integrované záchranné systémy se tak čím dál častěji vybavují mimo jiné bezpilotními prostředky. Ty mohou například monitorovat území či zranitelnou infrastrukturu – například různá potrubí – nebo se do konfliktu přímo zapojit. Z trendu naplno těží i český výrobce dronů Primoco UAV.

✅ Na pádu rakouského realitního miliardáře mohou vydělat i Češi. K mání budou byty i hotely

Věřitelé zadluženého realitního magnáta Reného Benka, který byl ještě loni na jaře čtvrtým nejbohatším Rakušanem, pokračují v rozprodávání jeho rozsáhlého majetku. Podle realitních expertů, které oslovila e15, nabídne kolaps Benkova podnikatelského impéria v příštích měsících řadu zajímavých příležitostí také českým investorům.

✅ Světové burzy letos ožijí, míří na ně zástup nováčků. IPO chystá i vlastník značek Salomon a Atomic

Po dvouletém útlumu způsobeném válkou na Ukraině, energetickou krizí, kolísáním trhů a zvyšováním sazeb centrálními bankami by letos burzy v USA i v Evropě mohly konečně oživit větší počty nových firem. Mezi nováčky, kteří se chystají na primární veřejnou nabídku (IPO), jsou například výrobce ikonických sportovních značek Salomon, Wilson a Atomic, německý řetězec i v Česku populárních parfumérií, aténské mezinárodní letiště, divize evropské automobilky zaměřená na produkci elektromobilů nebo nový majitel Zásilkovny.

✅ Suezský kanál jede na třetinu plynu. Ovlivnit to může i inflaci v Česku

Současná krize v Rudém moři, kde jemenští povstalečtí Húsíové útočí na kontejnerové lodě převážející z Asie do Evropy zboží za miliardy, ukazuje, na jak relativně křehkých základech stojí světový obchod – a také jak prohlubující se globalizace provázala svět.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za prosinec 2023 a celý loňský rok
  • Uskuteční se jednání bankovní rady České národní banky
  • V Belgii proběhne neformální zasedání unijních ministrů práce a sociálních věcí. Česko bude zastupovat ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
  • Tribunál soudního dvora EU bude řešit případ ruských oligarchů Michaila Fridmana, Pjotra Avena a dalších, kteří se brání proti sankcím vyhlášeným Evropskou unií